článek

Zlato, akcie, nemovitost nebo starý rum?

Při investování je třeba vzít v potaz mnoho parametrů. Těmi hlavními jsou výnosnost, rizikovost a likvidnost zvažovaných investic. Mezi dlouhodobě nejvýnosnější aktiva patří akcie, proto se často stávají první volbou. Například na americké burze doposud vždy platilo, že po všech krizích se tamní akciové indexy dostaly na historická maxima. Nyní lze tyto indexy koupit prostřednictvím ETF produktů s výraznými slevami, proto nabízí zajímavou investici. Je však třeba mít na paměti, že akcie patří mezi riziková aktiva, takže zvláště pro starší investory s kratším investičním horizontem nemusí být tou nejlepší volbou.<

V kontextu České republiky jsou velice populární investice do nemovitostí. Koneckonců když se podíváme na vývoj cen za posledních 30 let, tak bychom propady na realitním trhu nalezli jen výjimečně. Oproti akciím jsou však nemovitosti méně likvidní. Nákup či prodej je poměrně nákladný a neobejde se bez smluvní dokumentace a mnoho formálních náležitostí. Navíc každá nemovitost má svá specifika a změny v cenách realit nelze sledovat online jako u akcií. Lidé však mohou vlastní prací nemovitosti zhodnocovat a v případě pronajmutí získávat pravidelný příjem.

Po tom, co se přestaly vydávat nové emise protiinflačních dluhopisů, je obchodování se státními dluhopisy málo atraktivní pro investory ze širší veřejnosti. Dluhopisy bonitních zemí nabízí relativně nízké výnosy. Jedná se však o takřka bezriziková aktiva, které vzhledem ke zvyšujícím se úrokovým sazbám začínají být stále zajímavější. Někteří investoři preferují korporátní dluhopisy, které nabízejí vyšší výnosy. To je však doprovázeno i podstatně vyššími riziky. Investoři by si proto měli dát pozor na dluhopisy pochybných společností, o kterých toho moc nevědí.

Mezi oblíbené investiční nástroje patří zlato případně další drahé kovy. Jelikož si je lze odnést domů, dávají nám do určité míry nezávislost na finančním světě. Existuje přitom mnoho rodinných příběhů o tom, jak za války či jiné extrémní situace bylo právě zlato doslova spásou. Zlato se chová jako udržitel hodnoty, z dlouhodobého pohledu se však nezhodnocuje tak rychle jako akcie či nemovitosti. Na druhou stranu má zhruba 4000 let dlouhou historii za kterou se nikdy nestalo bezcenným. Tím se žádná akcie ani drtivá většina nemovitostí (s výjimkou pyramid a dalších archeologických staveb) pochlubit nemohou.

V poslední době se do investičního světa dostávají různé alternativy jako jsou raritní automobily, umění, starožitnosti, známky či archivní alkohol. U těchto aktiv platí, že by do nich investoři měli vkládat peníze jen v případě, že jim dobře rozumí. Většinou se to váže na vášeň, kterou pro tato aktiva mají. Kromě případných zisků si tím i plní dětské sny či rozvíjí své koníčky. Vzhledem ke specifičnosti těchto investic však není vhodné do nich vkládat většinu svých úspor.

Při investování není smyslem najít jednu nejlepší investici a do ní vložit všechny prostředky. Žijeme totiž ve světě, který se dynamicky mění. Investice, které se nám jeví jako nejlepší dnes, může být již zítra průměrná a pozítří podprůměrná. Smyslem investování je vytvořit si dobře diverzifikované portfolio, kterému se bude dobře dařit, i když se nálada na trzích bude proměňovat. Díky tomuto přístupu můžeme mít klidné spaní a dlouhodobě můžeme porážet inflaci.

 

Ing. Štěpán Křeček, MBA
Štěpán pracuje na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a. s., kde odpovídá za tvorbu
makroekonomických a tržních analýz. Je autorem podcastů „Offline Štěpána Křečka” a „BHS expres”, které přináší inspiraci ve světě investování. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů.

Další zprávy z této kategorie