článek

Umělá inteligence v účetnictví: Revoluce ve zpracování dat i optimalizaci procesů

Umělá inteligence (AI) pomalu ale jistě vstupuje do nejrůznějších oblastí našeho života a účetnictví není výjimkou. Pomůže automatizovat rutinní úkoly, zvyšuje přesnost zpracování dat a umožňuje tak účetním věnovat se úkolům, které vyžadují jejich odbornost. Prozkoumejte, jakým způsobem AI transformuje účetnictví a jak využití české technologie, jako je například engine umělé inteligence Redque, může výrazně zefektivnit každodenní účetní operace.

Co je umělá inteligence v účetnictví?

Je to teprve nedávno, co do povědomí nás všech vstoupilo nové slovní spojení “Umělá inteligence”. Není to ale samozřejmě jen ta, která stojí za modernizací snad všech oborů trhu. Honba za zvýšením efektivnosti a úspory nás ale stále více odkazují na moderní technologie. Ty postupně vstupují i do velmi konzervativního oboru, jako je účetnictví. V tom se nejčastěji můžete setkat s pojmy jako strojové učení a optické rozpoznávání znaků (OCR).

O co vlastně jde?

Strojové učení je základem umělé inteligence a poskytuje systémům schopnost učit se z minulých dat, identifikovat vzory a předvídat budoucí vývoj. To je nepostradatelná funkce při analýze finančních trendů, podpoře vytěžování dat i detekci možných nesrovnalostí, které by mohly naznačovat chyby nebo dokonce finanční podvody. Oproti tomu OCR technologie umožňuje efektivní digitalizaci tištěných nebo ručně psaných dokumentů do elektronické podoby, se kterou je možné pracovat jako se zdrojem textů a čísel, což zásadně zjednodušuje zpracování faktur, účtenek a dalších účetních dokumentů.

Tato kombinace technologií umožňuje účetním automatizaci rutinních úkolů a současně zvyšuje přesnost a rychlost zpracování dat, což přináší výrazné výhody jak pro samotné účetní kanceláře, tak pro jejich klienty.

Mnoho lidí má obavy z vlivu AI na společnost. Jako výzkumník v oblasti AI jsem se osobně zapojil do několika studií a s jistotou mohu říci, že umělá inteligence je zajímavým doplňkem, který nemá za úkol nás „zničit“, ale spíše nám pomáhat a usnadňovat práci,“ uvádí Ing. Lukáš Neuman, PhD., vědec a autor českého enginu Redque.

 

=========

INFO BOX
Alice je česká aplikace založená na AI enginu Redque, která přináší změny ve způsobu, jakým mohou účetní připravovat účetnictví. Zvládá s vysokou přesností automaticky vytěžovat data z dokumentů (faktur, účtenek nebo objednávek) a pomocí napojení je přímo předávat do účetních systémů. Samozřejmostí jsou i řada validačních a kontrolních mechanismů, které zpřesňují proces získání dat, online zabezpečená archivace a mnoho dalších praktických benefitů.

Unikátnost Redque spočívá ve využívání dynamických algoritmů, které neprovádějí pouhé vytěžení dat z předdefinovaných políček. Na rozdíl od běžných aplikací se Redque zaměřuje na pokročilé rozpoznávání a vyhledávání relevantních informací napříč dokumentem. Tato flexibilita umožňuje efektivně zpracovat doklady s vysokou variabilitou formátů a jazyků, včetně automatizovaného rozpoznávání dat na razítkách a vícejazyčných textech.

Zajímá vás více informací o tomto jedinečném českém nástroji? Podívejte se na alice.redque.cz

=========

Hlavní přínosy umělé inteligence pro účetní praxi

Implementace umělé inteligence do účetnictví přináší řadu výhod, které mohou zásadně zlepšit efektivitu a přesnost účetních operací. Mezi přínosy bezpochyby patří například:

1. Automatizace rutinních úkolů: Jedním z nejvýznamnějších přínosů AI je schopnost automatizovat opakující se a časově náročné úkoly. Účetní aplikace využívající AI může například automaticky zpracovávat faktury, účtenky a dodací listy, čímž se snižuje potřeba manuálního zadávání dat a eliminuje nutnost “datlování”.

2. Zvýšení přesnosti: Díky pokročilým algoritmům a schopnosti učit se z dat, AI minimalizuje chyby, které jsou běžné při manuálním zpracování. Při vytěžování dokumentů AI analyzuje a porovnává tisíce faktur a účtenek, čímž se učí rozpoznávat a vytěžovat klíčové informace, jako jsou čísla faktur, částky a další relevantní data, což výrazně zvyšuje přesnost zpracování účetních dokladů.

3. Rychlejší zpracování dat: AI umožňuje rychlejší zpracování velkého objemu dat. To je zvláště užitečné při zpracování většího množství faktur nebo jiných finančních záznamů. Rychlost, s jakou AI dokáže analyzovat a zpracovávat data, přináší firmám i klientům účetních kanceláří nespornou konkurenční výhodu i okamžitý náhled na tržní situaci.

4. Prediktivní analýzy: AI může také využívat historická data k predikci budoucích trendů, a pomáhat tak lépe plánovat a rozhodovat na základě datově podložených předpovědí. Přestože teoreticky může pomoci účetním a finančním manažerům předvídat budoucí cash flow nebo identifikovat finanční rizika, běžná implementace prediktivních analýz do denních účetních procesů vyžaduje další rozvoj AI.

Výzvy a omezení AI v účetnictví

Navzdory mnoha výhodám, které umělá inteligence v účetnictví nabízí, existují také určité okolnosti, které je třeba brát v úvahu. Ačkoliv AI může automatizovat mnoho rutinních úkolů, složitější finanční rozhodnutí stále vyžadují lidský dohled - přeci jen zodpovědnost stále zůstává na uživateli dané technologie, nikoliv na technologii samotné.

Podíváme-li se za hranice nejčastějšího použití AI v účetnictví - vytěžování dat, je důležité si uvědomit, že finanční situace často vyžadují kontextuální porozumění, etické úvahy a dodržování specifických regulací, tedy aspekty, které AI zatím nemusí plně zvládnout. AI systémy jsou také závislé na kvalitě dat, která jim jsou poskytována. Špatně strukturovaná nebo neúplná data mohou vést k nepřesným analýzám a závěrům. Proto je důležité zajistit, aby data byla správně formátována a pravidelně aktualizována. S rostoucím množstvím dat, která AI systémy zpracovávají, je důležité zajistit jejich správné získávání a následnou bezpečnost.

Přestože AI v účetnictví přináší mnoho inovativních řešení, je důležité, aby firmy byly připraveny na změny, které s sebou tato technologie přináší. S odpovědným přístupem a správnou implementací může AI výrazně zlepšit efektivitu a přesnost účetních operací, a stát se tak cenným nástrojem pro moderní podnikání.

Budoucnost AI v účetnictví

Umělá inteligence se v oblasti účetnictví neustále vyvíjí a její budoucnost vypadá velice slibně. S pokračujícím vývojem a integrací AI technologií můžeme očekávat několik klíčových trendů, které budou formovat budoucnost účetnictví:

1. Pokročilá automatizace: AI bude nadále zlepšovat své schopnosti automatizovat stále složitější úkoly. Od zpracování faktur a výpisů až po složitější analýzy finančních dat, AI bude schopna provádět tyto úkoly rychleji a přesněji než kdy dříve. Tato pokročilá automatizace umožní účetním věnovat se strategickým činnostem a přidané hodnotě pro své klienty.

2. Rozšířená analytika: S rostoucím množstvím dostupných dat budou AI systémy schopny poskytovat hlubší a přesnější analytické poznatky. Ty pomohou firmám lépe porozumět svým finančním tokům, identifikovat příležitosti k úsporám a předvídat budoucí finanční trendy. AI bude hrát klíčovou roli při transformaci účetních dat na cenné obchodní informace.

3. Personalizace služeb: AI bude schopna lépe se přizpůsobit individuálním potřebám každého podniku. To znamená, že účetní software bude schopen nabídnout personalizovaná doporučení a strategie na základě specifických potřeb a cílů jednotlivých firem. Tato personalizace zvýší efektivitu a relevantnost účetních služeb.

 

Závěrem

Umělá inteligence přináší do světa účetnictví revoluční změny, které zásadně mění způsob, jakým se finanční data získávají, zpracovávají a analyzují. Už současné technologie a aplikace jasně ukazují, jak může AI zjednodušit rutinní úkoly, zvýšit přesnost a efektivitu, a umožnit účetním soustředit se na důležitější činnosti, než je například datlování faktur.

Přestože AI nabízí mnoho výhod, je důležité si uvědomit, že její implementace přináší také určité výzvy a omezení. Změny, které umělá inteligence přináší do světa účetnictví, s sebou přinášejí i potřebu zvýšeného dohledu nad kvalitou a přesností dat. V kontextu právních a regulačních požadavků je zásadní, aby byla AI implementována s důrazem na dodržování předpisů, ochranu osobních údajů a prevenci možných zneužití.

V nadcházejících letech můžeme očekávat, že AI bude pokračovat v redefinování účetnictví a přinášet nové inovace, které umožní firmám lépe řídit finance a dosahovat svých obchodních cílů.

 

Ing. Martin Dušek

Marketingový ředitel české IT společnosti Redque. 

 

Další zprávy z této kategorie