článek

Odpočet DPH v judikatuře Evropského soudního dvora (ESD)

Plátce má nárok na odpočet z přijatých zdanitelných plnění v rozsahu, v jakém je použije pro účely plnění zakládající nárok na odpočet. Jedná se o přiřazovací způsob plnění přijatého k plnění poskytnutému. Tento princip byl vyjádřen v rozsudku ESD zveřejněném pod číslem C-98/98 Midland Bank.

ESD několikrát potvrdil, že členské státy nemohou vázat využití práva na odpočet na splnění formálních požadavků nad rámec mantinelů daných směrnicí EU. Např. v rozsudku C-368/09 Pannon ESD potvrdil nárok na odpočet v případě chybně uvedeného data na faktuře. Judikát C-90/02 Bockemuhl potvrdil, že přijetím služby v systému reverse-charge má plátce současně nárok na odpočet daně i bez daňového dokladu. V rozsudku C-590/13 Idexx soud potvrdil, že pokud jsou splněny hmotněprávní požadavky při pořízení zboží z EU, nelze z důvodu nesplnění formálních náležitostí nárok na odpočet nepřiznat.  

Případ uplatnění plného odpočtu u režijních nákladů byl řešen v rozsudku ESD C-465/03 Kretztechnik. Soud potvrdil, že může být uplatněn jen částečný odpovídající podílu zdanitelných příjmů.

Právo na odpočet vzniká v případě přípravných činností, kdy ještě nebyla uskutečněna žádná zdanitelná plnění na výstupu (C-268/83 Rompelman). V odůvodněných případech ESD také přisvědčil k zachování odpočtu daně v případě zmařené investice.

V případě pochybností doporučuji využít rozsudky ESD jako zdroj užitečných informací a případných argumentů pro obhajobu správného postupu při uplatnění odpočtu DPH.

 

 

 

 

 

Další zprávy z této kategorie