článek

Nový finanční reporting

Společnost Huisman Konstrukce, s.r.o. je výrobcem speciálních zdvihacích zařízení, pokládkových systémů a vrtných zařízení. Navzdory hospodářské krizi a jejímu dopadu na průmyslové firmy po celém světě pokračuje Huisman Konstrukce, s.r.o. ve svém růstu. V poslední době došlo k posilování výrobních a konstrukčních kapacit z důvodu růstu výroby komplexních projektů.

Nový finanční reporting

Společnost Huisman Konstrukce, s.r.o. je výrobcem speciálních zdvihacích zařízení, pokládkových systémů a vrtných zařízení. Navzdory hospodářské krizi a jejímu dopadu na průmyslové firmy po celém světě pokračuje Huisman Konstrukce, s.r.o. ve svém růstu. V poslední době došlo k posilování výrobních a konstrukčních kapacit z důvodu růstu výroby komplexních projektů.

Tento růst, společně s nutností implementovat nová globální účetní a reportingová pravidla, vedl
k požadavku na změnu finančního reportingu. Tvorba reportingu pro management je jednou z důležitých aktivit controllingu. Jádro ovšem neleží jen v pouhé tvorbě reportu, ale zejména v provádění analýz, vytváření komentářů a formulování doporučení. Tyto komentáře, které dávají do souvislostí finance
a podnikatelskou činnost, jsou nejdůležitější součástí interního reportingu.

Pro hladký průběh implementace změn byl vytvořen tým, který se skládal z finančního ředitele, hlavní účetní a controllera. Cílem bylo vytvořit co nejjednodušší report při zachování dostatečné vypovídací schopnosti.

Zavedení nových účetních a reportingových pravidel je jednou z jednodušších změn, které probíhají
v podniku. V průběhu zavádění nového reportingu nedošlo k výskytu typického problému při implementaci nových věcí, kterou je výrazný odpor vůči změně. Je to zejména z důvodu dopadu změny na menší počet zaměstnanců a ne na celý podnik.  A také proto, že všichni zúčastnění chápali nutnost změny.

Nový reporting

Výstupem controllingu pro pravidelné měsíční vyhodnocování je soubor, který obsahuje výkaz zisků
a ztrát (jak za celý podnik, tak za jednotlivá nákladová střediska), detail nedokončené výroby, rozvahu, výkaz Cash flow, přehled o stavu zásob na skladě v členění podle jednotlivých druhů, personální ukazatele, odpracované hodiny, spotřebu energií, ukazatele kvality a informace o probíhajících projektech (jednoduchý přehled, detailnější informace jsou obsaženy v speciálním reportu). Tyto informace byly vyhodnoceny jako nejdůležitější pro řízení firmy. Všechny tři základní výkazy (Rozvaha, CF, VZZ) jsou sestavovány podle globálních pravidel. Tím se zabraňuje zdvojování výstupů z controllingu.

Tento rozsáhlý přehled slouží zejména pro potřeby finančního ředitele a controllingového oddělení.
Pro top management byl definován „dashboard“, o rozsahu jednoho listu A4, který obsahuje:

  1. Výkaz zisků a ztrát – výsledek hospodaření bude pro nefinanční manažery vždy základní informací. Výkaz obsahuje údaje za daný měsíc, období a srovnání s plánem. Pozornost je také věnována sledování plánované a skutečné ziskovosti.

  2. Personální ukazatele – vzhledem k potřebám podniku sladit růst výroby s výrobními kapacitami
    v oblasti lidských zdrojů, je v této oblasti sledován počet zaměstnanců v členění na vlastní
    a agenturní a porovnáván s plánem. Lidské zdroje jsou ve firmě Huisman považovány za jednu
    z hlavních konkurenčních výhod. Proto se do budoucna plánuje definovat ukazatele, které určí,
    jak efektivně jsou v této oblasti vynakládány podnikové zdroje, zejména se jedná o ukazatel rentability.

  3. Investice – v současné době pokračují ve firmě velké investiční akce jak v oblasti výstavby nových hal, skladovacích prostor, tak v oblasti modernizace výrobních technologií. Proto je součástí reportu část, ve které je zobrazeno, kolik ze svého ročního rozpočtu již vyčerpaly jednotlivá nákladová střediska.

  4. Odpracované hodiny – pro firmu, která se zabývá zakázkovou výrobou, je důležité sledovat počet odpracovaných hodin podle jednotlivých nákladových středisek a jejich srovnání s plánem. Zejména z důvodu provázanosti s Cash flow, hospodářským výsledkem a ziskovou marží.

  5. Informace o projektech – oblast, v které jsou popsány nejdůležitější projekty. Obsahuje informace o tržbách, nedokončené výrobě, nákladech a počtu hodin. Jedná se jen o základní finanční ukazatele, podrobněji jsou všechny projekty popsány v pravidelném projektovém reportingu.

  6. Komentáře – ke všem výše uvedeným oblastem jsou uváděny komentáře. Toto je část kde zaměstnanci controllingu vytváří přidanou hodnotu. Vyexportování čísel z účetního případně manažerského informačního systému je jednoduchou záležitostí. Podstatou efektivního reportu jsou komentáře, které dávají všechny zjištěné informace do souvislosti tak, aby manažeři mohli vykonávat správná rozhodnutí.

Závěr

Management a majitelé neustále zvyšují nároky na informace, které je potřeba dodávat dříve a hlavně
v co nejsrozumitelnější podobě. To klade vysoké nároky na controlling jako poskytovatele těchto informací. Jedním z úkolů controllingu je vytvořit reporting, který vyhodnocuje vývoj podniku ve všech důležitých oblastech. Ve společnosti Huisman byl zaveden poměrně jednoduchý report, v kterém se většinou jedná jen o srovnání skutečnosti s plánem. Cílem je, aby byl management informován o tom, zda je firma na správné cestě, aby dosáhla stanovených cílů.

Management nepotřebuje být informován o všech pohybech v rámci rozvahy nebo cash flow, proto tyto informace nejsou obsahem „dashboardu“. Pokud by došlo k výrazným odchylkám, byla by tato informace spolu s komentářem zařazena do reportu. Je důležité si uvědomit, že reporting stejně jako controlling se neustále vyvíjí a musí být podřízen aktuálním potřebám firmy. Proto musí být v pravidelných intervalech prováděn audit systému reportingu s cílem zajistit co nejlepší informovanost managementu.

Další zprávy z této kategorie