článek

Desatero time managementu (nejen) pro finanční ředitele a controllery

Neustálý tlak na dodržování všech termínů, kvalitu podkladů a následných rozhodnutí, efektivitu a rychlé reakce na změny v ekonomickém prostředí – to jsou největší výzvy, kterým finanční ředitelé a pracovníci finančních oddělení čelí každodenně při řízení cash flow, dodržování rozpočtů, optimalizaci nákladů i plánování strategických rozhodnutí. Jak si v takové situaci udržet přehled o všech úkolech, stanovit správné priority a zároveň si zachovat osobní spokojenost?

Efektivní time management je spolehlivých pomocníkem na této náročné cestě. Následující desatero nabízí praktické nástroje a osvědčené postupy, které vám mohou pomoci zvýšit osobní produktivitu a efektivitu celého týmu i firmy. Tyto metody vám umožní lépe plánovat svůj čas, soustředit se na to, co je skutečně důležité, a dosahovat vašich cílů bez zbytečného stresu.

1. Ujasněte si své PROČ a napište si svou vizi

Začít je potřeba u sebe. Ujasněte si, proč děláte to, co děláte. Vize a jasně definované cíle dávají smysl každodenním aktivitám a pomáhají udržet motivaci. Definování osobní vize vám umožní lépe se zaměřit na to, co je skutečně důležité a hodnotné. Přemýšlejte o svém hlavním cíli a co vás k němu vede. Vize by měla být jasná a inspirující, aby vás poháněla kupředu i v těžkých obdobích. Sepište si svou vizi a umístěte ji na viditelné místo, aby vás neustále motivovala k dosažení vašich cílů.

2. Stanovte si SMART cíle

Definujte své cíle pomocí principu SMART – měly by být Specifické, Měřitelné, Akceptovatelné, Relevantní a Termínované. Jasně definované cíle umožňují lepší plánování i měření úspěchu. Díky tomu můžete efektivně sledovat pokrok a upravovat své plány podle aktuální situace. Například místo cíle „zlepšit finanční výsledky“ si stanovte konkrétní cíl „zvýšit zisk o 10 % do konce roku“. Přemýšlejte také o tom, jakým způsobem svých cílů dosáhnete a jaké kroky jsou k tomu potřeba. 

3. Rozlišujte úkoly důležité a naléhavé

Naučte se rozlišovat mezi úkoly, které jsou skutečně důležité, a těmi, které jsou jen naléhavé. Zaměřte se na ty, které přinášejí dlouhodobou hodnotu, a ty naléhavé, ale méně důležité, delegujte nebo odstraňte. Tato dovednost vám umožní lépe řídit svůj čas i energii. Použít můžete metodu čtyřech kvadrantů podle Dwighta Eisenhowera, která vám pomůže jasně vidět, na co se zaměřit a co odložit, delegovat nebo ze svých úkolů úplně škrtnout.

4. Říkejte NE, abyste jinému mohli říci ANO 

Umění říci NE je klíčové pro udržení zaměření na prioritní úkoly. Naučte se odmítat méně důležité úkoly, abyste se mohli plně věnovat těm zásadním pro vás a vaši organizaci. Stanovte si jasné priority a nebojte se odmítnout vše, co není v souladu s vašimi hlavními cíli. Nevyhovět všem požadavkům a přáním může být těžké, proto si vždy připomínejte, že něčemu nebo někomu říkáte NE, abyste měli prostor a energii říci jinému ANO.

5. Vybudujte si systém pro organizaci práce

David Allen, autor metody Getting Things Done, říká: „Vaše mysl je určena k tomu, abyste měli nápady, ne abyste je udržovali.“ Používejte proto nástroje pro zaznamenávání a organizaci úkolů, kalendářů, poznámek a archivaci. Nezáleží na tom, zda se rozhodnete pro elektronický nebo papírový systém nebo jejich kombinaci, důležité je, aby vyhovoval vám a byl konzistentní. Zároveň se ale nebojte ho v případě potřeby aktualizovat. A nezapomeňte, že i dobře organizovaný pracovní stůl přispívá k vyšší efektivitě.

6. Eliminujte vyrušení a zvyšte soustředění

Omezte všechny rušivé elementy a naučte se techniky pro zvýšení soustředění, jako jsou například metody Pomodoro a Timeboxing nebo pravidlo dvou minut. Pomohou vám udržet pozornost na konkrétním úkolu a zvýšit svou produktivitu během celého pracovního dne. Identifikujte hlavní zdroje vyrušení ve vaší pracovní rutině a najděte způsoby, jak je eliminovat nebo alespoň minimalizovat. Úplným základem je vypnutí všech možných notifikací na telefonu a využívání režimů Soustředění a Nerušit.

7. Vytvářejte si udržitelné rutiny

Rutina je klíčem k dlouhodobé efektivitě. Vytvářejte si malé, ale pravidelné návyky, které vás postupně povedou k velkým cílům. Začněte s malými kroky, které jsou snadno dosažitelné, a postupně je rozšiřujte. Tímto způsobem se můžete postupně zlepšovat a dosáhnout trvalých změn. Rutiny vám také pomohou vytvořit strukturu a řád ve vašem pracovním dni, což povede k lepšímu využití času a snížení stresu. Pracovní postupy, manuály a checklisty vám dobře poslouží při vykonávání vašich opakujících se činností.

8. Pravidelně revidujte své plány a úkoly

Vaše cíle, plány a úkoly by vždy měly odpovídat aktuálním podmínkám. Mějte jasnou vizi, strategii i taktiku. Pravidelná týdenní a čtvrtletní revize pomáhá udržet směr a dosahovat cílů. Ujistěte se, že vaše cíle a plány zůstávají relevantní a že se případně adaptují na měnící se okolnosti. Tento proces vám umožní flexibilně reagovat na nové výzvy a příležitosti, a zároveň zajistí, že vaše aktivity zůstávají v souladu s dlouhodobými cíli. Přehodnocujte své priority a upravujte své další kroky podle aktuálních potřeb i možností.

9. Pracujte na rozvoji svém i své práce

Neustálý rozvoj a s ním související rostoucí adaptabilita jsou nezbytné pro váš úspěch. Pracujte na sobě, zlepšujte své dovednosti a přizpůsobujte se novým situacím. Soustřeďte se na správné věci a dělejte je správně. Tímto způsobem budete schopni nejen udržovat krok s měnícím se prostředím, ale i předběhnout konkurenci. Investujte do svého vzdělání a sledujte trendy ve vašem oboru, aby vaše postupy a strategie byly stále aktuální a efektivní.

10. Doplňujte energii a odpočívejte

Nezapomínejte na spánek, zdravou stravu, pohyb a pravidelný off-line režim. Doplňování energie je základní podmínkou pro udržení dlouhodobé výkonnosti, vysoké úrovně produktivity a předcházení vyhoření. Dopředu si plánujte čas na odpočinek a relaxaci, abyste mohli obnovit svou energii a zůstat dlouhodobě efektivní. Zdravý životní styl, který zahrnuje dostatek pohybu a vyváženou stravu a kvalitní spánek, přispívá nejen k lepšímu výkonu, ale i k celkové osobní spokojenosti.

Jakou změnu zavedete ještě dnes?

Implementace těchto deseti zásad vám pomůže lépe organizovat svou práci, zvyšovat produktivitu a dosahovat stanovených cílů. Aplikujte tyto principy ve svém každodenním životě a pozorujte, jak se zvyšuje vaše efektivita i spokojenost s vykonanou prací. Neznamená to ale, že musíte provést změny ve všech oblastech najednou, sázejte spíše na menší zlepšení každý den. Nezapomínejte, že nejde o jednorázový úkol, ale naopak o kontinuální proces, který vyžaduje pravidelnou reflexi a přizpůsobování. Pomůže vám v dlouhodobém rozvoji a přispěje k úspěchu nejen vám, ale i celé vaší organizaci.

 

Aleš Jirásek

Kouč, mentor a lektor se zaměřením na time management, leadership a finanční řízení. S více než 20 lety praxe v oblasti podnikových financí a vášní pro efektivní řízení času a procesů, spojuje teorii s praxí, aby pomohl jednotlivcům a firmám naplno využít jejich potenciál.

Další zprávy z této kategorie