rozhovor

Dnes odpovídá...
Viktor Hrdina (Chief controller Severočeské doly)

Co může controlling dělat, když chybí vidina zářných zítřků

Rozhovor s Viktorem Hrdinou, Chief controllerem Severočeských dolů o tématu, které zazní na 19. ročníku Controllingového fora.

Viktor Hrdina (Chief controller Severočeské doly)

Uhlí je patrně nejkontroverznějším zdrojem energie a dle předpovědí a zpráv v médiích bude do deseti, dvaceti let cena energie z obnovitelných zdrojů nižší. Také významní evropští investoři ustupují od uhelných investic.

Jak vnímáte podobné výroky z pohledu controllingu a jak ovlivňují Vaši práci?

Energetika prochází obdobím dynamických změn, významně se mění její struktura. Nejen podpora a rozvoj výroby z obnovitelných zdrojů, ale také pokles cen elektrické energie, regulatorní zásahy a technologický vývoj jsou významnými faktory, které ovlivňují dnešní evropskou energetiku. Tradiční energetika, ve které hnědé uhlí hraje významnou roli, stagnuje, přesto zůstává nepostradatelnou součástí energetiky. Státní energetická koncepce ČR nadále uvažuje s využitím stávajících zásob hnědého uhlí v rámci zajištění udržitelného rozvoje i bezpečnosti dodávek energie.

Každopádně s variantními (i těmi „krizovými“) scénáři budoucího vývoje energetiky a navazující poptávky po hnědém uhlí musíme pracovat, jsou klíčovým vstupem při investičním rozhodování a strategickém plánování v naší společnosti.

Jakou úlohu hraje controlling u vás ve firmě? Jaké jsou vaše zkušenosti s přístupem managementu ke controllingu?

Úloha controllingu se postupně posouvá od původní tradiční role „administrátora plánů a reportů“ do pozice „vyhledávaného pomocníka“, zejména pak při ekonomickém hodnocení studií, business case a investičních projektů, při definování a realizaci akčních plánů zaměřených na dosažení efektivity, aj.    

Jak se jako controller podílíte na / ovlivňujete strategii firmy?

Pomáháme převádět strategické záměry do číselné podoby, tím dáváme zpětnou vazbu o vhodnosti vytyčené strategie.

Když se vrátíme k nadpisu, jak může být controlling nápomocný, když vyhlídky nejsou zrovna růžové?

Zejména v dobách, kdy vyhlídky nejsou zrovna růžové, význam controllingu narůstá. Dopady potenciálních hrozeb je potřeba spočítat a tím včasně alarmovat nová opatření. Ale pracujeme tak s pozitivními zprávami v podobě nových příležitostí, jejichž přínosy je potřeba správně vyhodnotit. 
____ 
Více se dozvíte na Controllingovém fóru 26.- 27.5.2016. Mezi dalšími zajímavými tématy jsou například zavádění BI v AVG, optimalizace nákladů při akvizici, controller jako business partner a mnohá další.
Více na www.controllingoveforum.cz

Další zprávy z této kategorie