rozhovor

Dnes odpovídá...
Tomáš Janovský

V první polovině června se v Benicích u Prahy uskutečnil 16. ročník tradiční konference Controllingové fórum. Vedle nového programového formátu – kombinace impulsních přednášek a diskusních panelů s více řečníky doprovázely konferenci také 2 soutěže o pěkné ceny. Hlavní cenou byl Apple iPad pro výherce soutěže na téma „Principy grafických návrhů reportů“. Vítězem se stal Tomáš Janovský ze společnosti Siemens. Při této příležitosti jsme pana Janovského poprosili o odpovědi na několik otázek.&l

Konference Controllingové fórum jste se zúčastnil už poněkolikáté. Co je pro Vás hlavním důvodem k opakované účasti na konferenci?

Možnost setkávat se pravidelně s kolegy z ekonomických oddělení nejen českých ale i nadnárodních společností. Výměna informací. Zajímavé přednášky, semináře a diskuse. Vše na vysoké úrovni. Pozoruhodní přednášející i hosté.

Letos fórum po několika letech změnilo svůj formát. Jak se Vám líbila kombinace impulsních přednášek s diskusními panely?

Vždy je přínosné snažit se rozproudit diskusi na dané téma. To se novým formátem podařilo. Považuji to za dobrý nápad.

Který přednášející Vás nejvíce zaujal a proč?

Jan Žižka, generální ředitel Mondi Štětí a.s. Jeho přednáška nasadila ostatním vysokou laťku. Byla prošpikována spoustou zajímavých nápadů a konkrétních kroků, které ve Štětí aplikují, aby neustále zlepšovali nejen profitabilitu, ale i motivaci a zapojení všech zaměstnanců do života firmy. Pan Žižka nepracuje, on se prací baví! Díky za inspiraci. Navíc mám k Mondi i trochu osobní vztah – je to náš dlouholetý významný zákazník.

Od finančního řízení k finančnímu myšlení - to bylo hlavní motto letošního fóra. Pociťujete i u Vás v Siemensu potřebu „naučit finančně přemýšlet“ kolegy z nefinančních oddělení?

Pokud kolegové z nefinanční sféry dovedou „finančně přemýšlet“ lépe se s nimi komunikuje a spolupracuje. Myslím, že jsme v tomto ohledu v Siemensu za poslední léta udělali kus práce. Projektový management i kolegové z ostatních oddělení už pracovníky Finance and Controlling neberou jako „cifršpióny“, ale spíše jako partnery na cestě k dosažení společných cílů. Díky za to i Controller Institutu, který je nám na poli ekonomické osvěty pro „nefinančníky“ inspirátorem.

Na fóru jste se zúčastnil soutěže na téma „Principy grafických návrhů reportů“, kterou připravil partner konference společnost dolphin consulting. Jak Vás problematika grafické podoby reportů zaujala? Setkáváte se s ní ve své praxi?

Grafy jsou denním chlebem controllerů. Možná proto je člověk bere víc jako rutinu a nezamýšlí se tolik nad tím, jak s nimi lze kouzlit v pozitivním a bohužel i v negativním smyslu. Následná diskuze ukázala, že grafy mohou data nejen jasně a přitažlivě ilustrovat, ale nevhodným výběrem typu a parametrů grafu i nebezpečně zkreslit. Zajímavé téma na zamyšlení!

Jako výherce zmíněné soutěže jste si odnesl pěkný dárek – Apple iPad věnovaný právě společností dolphin consulting. Budete se z něj těšit Vy, nebo nakonec udělá radost někomu jinému?

Obávám se, že mi bude zabaven dětmi.

Zúčastníte se  17. Controllingového fóra v příštím roce?

Doufám, že ano. Siemens tuto formu vzdělávání dlouhodobě podporuje a jeho zaměstnanci mu dobrou investici vrací.

 

 

 

Další zprávy z této kategorie