rozhovor

Dnes odpovídá...
Stanislav Hájek

Česká asociace pro finanční řízení si jako jeden ze svých cílů klade pomoc při rozvoji finanční profese.  Zajímají nás, jaké jsou aktuální trendy na různých pozicích v rámci finančního oddělení. Dnes přinášíme rozhovor s novým členem CAFIN Stanislavem Hájkem, který pracuje na pozici Eastern Europe Financial Services Controller ve společnosti John Crane Sigma, a. s.

Stanislava Hájka budete mít možnost si také poslechnout v rámci letošního Controllingového fóra (http://www.controlling.cz/nabidka/konference/controllingove-forum/#program) na téma Dimenze firemního plánování.

Co podle Vás znamená "být dobrým finančním manažerem“?

Finanční manažer musí být „pravou rukou“ výkonného manažera.  Jeho role je jak kontrolní tak poradní.   Se svou znalostí finančního a procesního pozadí podniku musí být katalyzátorem změn, které povedou k efektivnějšímu fungování podnikových procesů.  Už dávno nestačí jenom znalost účetnictví a daní.  Dobrý finanční manažer ví o všem důležitém, CO se ve firmě děje, a dokáže vysvětlit důvody PROČ se to děje. Dokáže pak navigovat ostatní manažery ke správným rozhodnutím.

Co jste se z toho, co je důležité pro výkon Vaší profese, nenaučil při studiu, ale osvojil jste si to až praxí?

Praxe je tím nejdůležitějším a nejpřínosnějším způsobem učení.  Aniž bych chtěl snižovat důležitost veřejného školství, to podstatné pro moji práci jsem získal až v praktickém životě a studiem ACCA.  Jsou to takové dovednosti jako napsat zprávu pro nadřízeného, vysvětlit srozumitelně svůj návrh, kdy je ta správná chvíle něco prosazovat a kdy je lépe počkat…  Dnešní doba je natolik turbulentní, že naučit se vše je nemožné. Nové metody a nástroje se objevují v horizontech řádu měsíců – technologie, výrobky, metody, právní prostředí, atd. Aby na ně manažer dokázál správně reagovat, musí se učit neustále.  Není tak důležité, co umím teď, ale co se dokážu naučit pro příští rozhodnutí.

Co hodnotíte jako svůj dosavadní největší úspěch? Na co jste nejvíce hrdý?

Rozhodně jsem hrdý na úspěchy, které dosahuje náš český tým v Lutíně. Měl jsem to štěstí být od samého počátku u toho, když se z malé pobočky John Crane za 15 let stal největší výrobní závod naší divize na světě.  Pro mne jako finančního ředitele ten raketový růst znamenal udržovat kontrolu nad všemi investicemi a mít dostatečně flexibilní procesy, aby dokázaly růst spolu s firmou. Dnes jsme závodem, který nejen zajišťuje téměř veškerý objem výrobní kapacity obráběných dílců mechanických ucpávek pro oblast EMEA, výrobu ucpávek a spojek, ale také je centrálou pro střední a východní Evropu v dalších aktivitách (prodej, design, finance, HR). Důvěra našich vlastníků představovaná dalšími investicemi do rozvoje aktivit v České republice je tím nejlepším oceněním.

Máte (třeba nejen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tato osoba?

Moji kariéru ovlivňuje mnoho osob – kolegové, nadřízení, rodina i odborníci ve svých oborech. Tím, kdo se u mne čím dál více stává opravdovým vzorem myšlení a náhledu na svět je Tomáš Sedláček. Ekonom a filozof v jedné osobě. Jeho postřehy a úvahy mne hodně inspirují a pomáhají hodnotit situace a trendy v ekonomickém světě.

Má Vaše profese nějaký vliv také na Váš soukromý život - projevuje se u Vás něco jako profesionální deformace?

Samozřejmě moje profese hodně prorostla mým soukromým životem a je nemožné ty dvě oblasti oddělit jak časově tak třeba mentálně. Mnoho návyků a nástrojů z profesního života využívám v tom soukromém a naopak.Moje manželka by mohla vyprávět, jak často mám tendenci ji pokládat za moji asistentku :-).

Na které akce asociace CAFIN, kterých jste se zúčastnil, rád vzpomínáte a proč?

Několikrát jsem se zúčastnil různých školení a fór, která mi vždy přinesla mnoho nových podnětů a inspirací. Myslím si, že výměna zkušeností a poznatků na takových akcích je obrovským přínosem pro celou profesní komunitu a také pro naše firmy, které tím dostávají impulsy k dalšímu rozvoji a růstu.

Kterých plánovaných akcí asociace CAFIN byste se rád zúčastnil a proč?

Pro mne jsou nejlákavější akce typu CFO Vision nebo Controllingové fórum, které nabízejí širší spektrum témat. Často jsem ale omezen nedostatkem času a také vzdáleností z Olomouce do Prahy.

Jedním z předmětů zájmu asociace CAFIN je sledování kariérních cest v oblasti financí? Jaké byla Vaše dosavadní kariérní cesta? Jaké momenty zpětně hodnotíte jako klíčové?

Moje kariérní cesta byla zatím docela přímočará, ale na počátku jsem se vůbec nevydal tímto směrem.  Začal jsem u armády – studiem na vojenském gymnáziu v Moravské Třebové. Pak jsem se ale vydal směrem ke stavebnictví. Vystudoval jsem VUT v Brně – stavební fakultu, obor ekonomika a řízení. Tím klíčovým momentem bylo nechat se přesvědčit od mého spolužáka a ucházet se o práci v auditorské firmě velké šestky. Jako kluk ze zapadlé vísky jsem takové ambice sám neměl, ale díky němu jsem začal pracovat v Praze pro Price Waterhouse. A po několika letech opravdového drilu a studia ACCA jsem měl dostatečný základ pro práci finančního manažera. A ta šance se objevila v roce 2002 v John Crane. Opět to bylo tak říkajíc „ve správnou chvíli na správném místě“.  A tehdy začala moje kariéra finančního ředitele. Dnes řídím velkou část Evropy a snažím se uplatnit svůj vliv na rozvoj poboček v dalších zemích. A to bych si před 25 lety ani nepomyslel…

 

Děkuji za rozhovor

Lenka Kovaříková (CAFIN)

Další zprávy z této kategorie