rozhovor

Dnes odpovídá...
Petr Hajný

Česká asociace pro finanční řízení si jako jeden ze svých cílů klade pomoc při rozvoji finanční profese.  Zajímají nás, jaké jsou aktuální trendy na různých pozicích v rámci finančního oddělení. Dnes přinášíme rozhovor s novým členem CAFIN, panem Petrem Hajným, který pracuje na pozici Finanční controller ve společnosti BRONSWERK HEAT TRANSFER spol. s r.o.

Petr Hajný

Co znamená "být dobrým controllerem“ (finančním manažerem, vedoucím controllingu, hlavním ekonomem)?

Na tuto otázku mám v záloze pár trumfů. Nenaštvat kolegy, být spíše ku pomoci a neodvádět jejich pozornost od práce. Dobrý přehled o podniku, procesech, ale hlavně o kolezích a jejich práci jsou po mě neméně důležitá znamení, bez nichž by to snad ani nešlo. To však ještě není vše.

Náhodou, než jsem se pustil do odpovědi na tuto otázku, dočetl jsem akorát letošní první Nekvapilovo okénko v CAFINews. Ať už jsou lidé na finančních pozicích jacíkoliv, nechť se především zbaví pověsti „smutných hrdinů ze severu,“ kterou nám pan Nekvapil přisuzuje. Ostatně zářným příkladem je sám pán Nekvapil s panem Bolkem, oba dívajíc se na finanční řízení a controlling s nadhledem a patrnou koketérií. Čemu totiž věřím a v čem mě oba pánové podporují je, že s čísly a lidmi to jde opravdu i po dobrém. Odlišný pohled na věc však může být zkreslen mou krátkou praxí a možná i proto, že se při práci nevídám jen s čísly. Berte vše proto s rezervou, jak jinak.  

Co jste se z toho, co je důležité pro výkon Vaší profese, nenaučil při studiu, ale osvojil jste si to až praxí?

Na VŠ jsem studoval něco jako gymnázium mezi středními školami – podnikový management. Že máme základní průpravu do jakéhokoli oboru, ať už se rozlétneme kamkoli, nám kantoři (zejména tedy Dr. Votava) podobně jako když jsme maturovali na gymplu, tvrdili také při promoci. Dávám jim za pravdu, jen si dovolím malou opravu. Průpravu jsem získal, byť základní bez praxe a ve formě obecného přehledu napříč různými obory, a to nejen ve financích. Děkuji aspoň za ní, protože mi dovoluje hledět na věci z vícera úhlů – snad „manažersky“ a jako bonus mě občas zachrání, jakmile si nevím rady, kam dál.

Zůstaneme-li u financí, například při studiu finančního řízení podniku (jak se některé předměty na VŠ moderně nazývají) jsem se nesetkal s odvrácenou stranou a mantinely pojmů předkládaných nám mnohdy za svátost, z nichž některé z nich se dokonce v praxi ani nepoužívají. Nemluvě vůbec o účetnictví, které většina studentů nesnášela. Být lepší propojenost mezi kantory a praktiky, výchozí pozice absolventů by bylo o chlup lepší.

Má odpověď je tedy nasnadě. To „důležité pro výkon profese“ přijde až praxí. Omluvte ale můj sentiment, mám za sebou zatím jen jeden ekonomicky aktivní rok.

Co hodnotíte jako svůj dosavadní největší úspěch? Na co jste nejvíce pyšný?

Jestli jste poctivě četli až sem, tak víte, že jsem v praxi velmi krátce. Práce za mnou vidět ještě moc není, a jestli snad ano, tak to není nic k chlubení. Přesto jsem ale pyšný na pár věcí. Na své kolegy, kteří mají o mě a mé laické chyby nesmírný zájem a pochopení. Také mě ze srdce těší slyšet, jaké mám občas dobré nápady a dokážu jim pomoci. Jsou to prosté věci, ale bez upřímného ocenění a pár kouzelných formulí vás to ve financích ani nemůže bavit. Nějaký velký úspěch se tedy zatím nedostavil, zkuste se zeptat za rok. Budu se těšit na odpověď.

Máte (třeba nejen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tuto osoba?

Vzorů mám hned několik, jeden z nich je dokonce z financí. Je jím už zmiňovaný pan Bolek, s nímž jsem měl seminář u Controller Institutu. Stal se mým svatým ve světě financí velmi záhy. Nejen, že dokáže z controllingu vytěžit maximum, velmi příjemně se poslouchá, on ve Vás dokonce umí během chvíle vzbudit o controlling dlouho hledaný zájem. Krom financí si ale vážím mnoha lidí, ty si však nechám pro sebe.

Má Vaše profese nějaký vliv také na Váš soukromý život - projevuje se u Vás něco jako profesionální deformace?

Má, ale bráním se se vší vervou. První měsíce jsem si v týdnu často brával práci domů, na víkendy jakbysmet. Práce je prací a tam musí zákonitě zůstat. Proto vždy, když mimoděk otevřu Outlook nebo cloud, vždy se náležitě pokárám a jdu si raději zasportovat nebo se začíst do v posledních letech opomíjené a pěkné literatury. Ale toto je prozatím laická deformace, profesionální deformace se bude projevovat řekněme ve druhé dekádě mého pracovního života. Ať si to zkusí!

Co byste chtěl či potřeboval naučit se pro Vaši profesi?

Když pominu odborné znalosti, které vstřebávám od svých kolegů a které se teprve dostanou v cyklu Diplomovaný controller, nebo zkušenosti, přijdou-li sami od sebe časem, jsou to jistojistě některé měkké dovednosti. Například mám občas problém vysvětlit druhé straně nějaký pojem tak, aby mu dokázala snadno porozumět, nepřivírala před ním oči a neobtěžovala se. Zkrátka vysvětlit někomu finanční pojem nebo jeho vazbu na ekonomiku podniku jsou mi občas oříškem. K poklidné práci mi leckdy chybí i schopnost vzbudit smysl a dobrovolnost ve věcech, které po svých kolezích často chci. Nerad bych věci dělal násilně, určitě to jde i po dobrém. Snad je to pravda a půjde to. Největším problémem po nástupu do prvního zaměstnání pro mě však byla organizace práce či úkolů a kupodivu i primitivní poznámky, protože pamatovat si vše jednoduše nejde. Zde jsem pár měsíců hodně plaval a stále ještě nemám vyhráno. Je pravdou, že bez některých moderních vymožeností bych se neobešel.

Kterých plánovaných akcí asociace CAFIN byste se rád zúčastnil a proč?

S velkým očekáváním mám zatím v kalendáři jen „Controllingové fórum“, které se bude konat v červnu . Uvidíme :-).

 

Děkuji za rozhovor!

Lenka Kovaříková (Česká asociace pro finanční řízení)

 

Další zprávy z této kategorie