rozhovor

Dnes odpovídá...
Michal Švalb (Pressimy)

Novým členem asociace CAFIN je také Michal Švalb, ředitel společnosti Pressimy. Přečtěte si, kvůli čemu si nejvíce váží svého strýce, a proč si myslí, že se absolvent vysoké školy nemůže stát ředitelem hned po studiu.

Michal Švalb (Pressimy)

Co podle Vás znamená být dobrým ředitelem?

Dobrý ředitel je pro mne autoritou, tahounem a tmelem. Je vzorem pro ostatní a vizitkou firmy. V současné době jsem ředitelem ve vlastní společnosti. Mé vlastní chyby bolí tedy dvojnásob.

Co z toho, co je důležité pro výkon Vaší profese, jste se nenaučil při studiu, ale osvojil si to až praxí?

Ve škole se člověk učí spoustu užitečné teorie, ale nenaučí se tam práci s lidmi. Proto se absolvent nemůže stát po studiu ředitelem, protože zkrátka nechápe lidské vztahy a v lidech se nevyzná. Vždy jsem byl více analytikem než manažerem a učím se vlastně tyto dovednosti dodnes.

Co hodnotíte jako svůj dosavadní největší úspěch? Na co jste nejvíce hrdý?

Úspěch je pro mne relativní v čase a relativní k okolnostem. Současným úspěchem je dosažení zisku v naší společnosti. Je to poprvé a mám dvojitou radost, protože společnost také generuje dostatek cash flow na samofinancování. A to mě jako vlastníka velmi těší. Získání každého dalšího zákazníka je také velký úspěch.

Máte (třeba nejen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tuto osobu?

Optikou mé současné pozice si nejvíce vážím svého strýce, který dokázal najít odvahu a opustit kariéru ekonomického náměstka ve velké společnosti a vrhnout se do podnikání v potravinářství. Dnes úspěšnou společnost vedou jeho děti. Byl bych šťastný, kdyby se mi to také podařilo.

Má Vaše profese nějaký vliv také na Váš soukromý život – projevuje se u Vás něco jako profesionální deformace?

Pokud jedeme na dovolenou do zahraničí, je vázaná na návštěvu nějaké konference nebo veletrhu. Naší domácností také prošly různé technologie, které nabízíme zákazníkům. Práci si také beru domů, jsem typickým uživatelem institutu „home office.“

Jedním z předmětů zájmu asociace CAFIN je sledování kariérních cest v oblasti financí. Jaká byla Vaše dosavadní kariérní cesta? Jaké momenty zpětně hodnotíte jako klíčové?

Během studia na vysoké škole jsem pracoval jako manažerský poradce, po získání titulu MBA jsem nastoupil do regionálního ředitelství francouzské vodárenské společnosti na pozici finančního analytika v developmentu. Má kariéra byla úzce spojená s úspěchem skupiny v celém regionu. Díky tomu jsem mohl být 2 roky přímo v centrále v Paříži a pracovat na evropských akvizicích. Nedlouho po návratu do Prahy jsem nastoupil jako finanční a obchodní ředitel do největší bulharské vodárenské společnosti. Po stabilizaci lokálního týmu a nastavení procesů jsem se vrátil do Prahy. Před rokem jsem zahájil novou životní etapu podle motta “gentleman práci nebere, gentleman práci dává” a založil vlastní firmu.

Co Vás vedlo k tomu připojit se do asociace CAFIN? Jaká máte očekávání?

CAFIN pracuje skvěle pro své členy, máte úžasnou nabídku zajímavých seminářů, workshopů, konferencí. Tedy možnosti jako setkávat se, poznávat nové přístupy, vidět ukázky z praxe, získat informace o nové legislativě, atd. Řekl bych, že plníte má očekávání na 99 %.

Na které akce asociace CAFIN nebo Controller Institutu, kterých jste se zúčastnil, rád vzpomínáte a proč?

Líbil se mi workshop k tématu daňová kontrola, kde přednášející představil nejen vlastní proces daňové kontroly, ale naznačil také vhodnou procesní strategii. Zajímavá byla také konference o IT, musela se hlavně líbit malým a středním podnikům. Těším se, až budu moci vyzkoušet několik zmiňovaných cloudových řešení.

Kterých plánovaných akcí asociace CAFIN nebo Controller Institutu byste se rád zúčastnil a proč?

V této chvíli se velmi těším na vánoční večírek! Perfektní místo pro seznámení se s ostatními členy CAFIN, navíc je avizována účast věhlasného chirurga. Bude to určitě velmi příjemný večer.

 

-----------------------------

Ing. Michal Švalb, MBA

vystudoval Anglo-American University v Praze a získal MBA na Czech Management Institute. Po ukončení studií nastoupil do společnosti Veolia Water, kde během 10 let působil na různých finančních pozicích v regionu CEE a Evropy. Nyní je majitelem společnosti Pressimy s.r.o., která podniká v profesionálních službách v segmentu Office. Ve volném čase se věnuje sportu a fotografování.

Další zprávy z této kategorie