rozhovor

Dnes odpovídá...
Martina Bláhová

V rámci letního osvěžení přinášíme rozhovor s Martinou Bláhovou, která v současnosti působí jako controllerka v nadnárodní společnosti Silver Standard Resources v Kanadě. Dozvíme se o její návštěvě dolů v Argentině, porovnáme controlling u nás a v Kanadě a také dojde na poutavé čtenářské tipy.

Během svých studií jste strávila rok na francouzské univerzitě d‘Orléans. Jak se Vám zamlouval školský systém ve Francii, když jej porovnáte s tím českým?

Na základě své jednoroční zkušenosti si nedovolím hodnotit celý systém a také už je to dlouho, nicméně francouzský systém se mi zdál v mnoha ohledech podobný. Největší rozdíl si pamatuji ve výuce cizích jazyků. Na VŠE jsme měli cizí jazyk 1,5 h až 3 h týdně, ale v Orléans jsme měli 6 hodin týdně. Byly to tři dvouhodinové lekce, každá zaměřená na jinou stránku výuky jazyka (konverzace, čtení a porozumění, psaní atd.).

 

Vaše jazykové znalosti jsou velmi působivé, mluvíte pěti cizími jazyky. Jsou cizí řeči Vaší vášní, nebo jste se je učila v průběhu Vašich studií a kariérní dráhy?

Ráda se učím cizí jazyky a cestuji. Vždy jsem považovala jejich znalost také za nutnost. Můj otec nás doma učil anglicky a francouzsky a od třetí třídy jsem pak navštěvovala kurzy angličtiny. Ve škole jsem se učila od třetí třídy ruštinu a od páté angličtinu, ale nejvíce mi pomohlo, že jsem měla možnosti strávit po roce 1989 mnoho let v zahraničí – v Rakousku, Francii, USA, Anglii a teď v Kanadě.

 

V roce 2010 jste se přesunula do kanadského Vancouveru, kde působíte již 6 let. Co Vás vedlo ke změně prostředí a k přesunu o více než 8 000 kilometrů na západ?

Po pěti letech strávených v Anglii jsme se s rodinou vrátili domů do Čech, ale v plánu jsme měli ještě znovu zkusit žít v zahraničí. Podařilo se nám to v rámci kanadského programu Skilled Worker. Chtěli jsme zkusit zas něco jiného a dát dětem i nám další životní zkušenost.

___________________________________________________________________

„Rozpočty se připravují do nejmenšího detailu

a tak se sledují i skutečné výsledky“

___________________________________________________________________

 

Controlling v ČR představuje relativně komplexní pozici, v Kanadě jsou finanční plánování a úkoly controllera, starajícího se například o účetnictví, odděleny. Vyhovuje Vám toto rozdělení kompetencí, nebo spíš preferujete model využívaný v ČR, kde je „vše v jednom?“

Oba systémy fungují dobře, ale mně osobně vyhovovalo rozdělení kompetencí v ČR více. Částečně se kompetence překrývají, ale controller se zde stará hlavně o účetnictví a reporting. Firma, ve které teď pracuji, má akcie obchodované na burze v Torontu a na burze NASDAQ, což znamená, že hodně času a úsilí je věnováno externímu reportingu.

 

Můžete nám jen zhruba nastínit, jak se firmě daří dodržovat plány, a jak pracujete na jejich případném zpřesňování?

Rozpočty se připravují do nejmenšího detailu a tak se sledují i skutečné výsledky. Měsíční porovnávání finančního plánu se skutečností na konsolidované úrovni připravuji, co se týče rozvahy i výsledovky, ale zároveň analyzuji každou CGU (Cash Generating Unit, což jsou pro nás jednotlivé doly) samostatně, a to nejen z finančního hlediska, ale také z několika základních operačních hledisek jako je měsíční produkce nebo jednotlivé náklady na jednotku produkce. Detailní operační výsledky se sledují denně, ale tyto reporty jsou vypracovávány zodpovědnými osobami přímo na místě těžby.

 __________________________________________________________________

„Ve vedení firmy máme zastoupeny různé národnosti a těžíme tím pádem ze zkušeností z různých částí světa“

___________________________________________________________________

 

Jak byste srovnala schopnost dodržovat plány a rozpočty s českým prostředím? Záleží na samotné firmě, nebo je možné najít určitá schémata, která se v jednotlivých zemích opakují (jsou například Kanaďané pečlivější, dbají přísněji na formu…)?

Jak jsem uvedla, rozpočty jsou detailní a upřesňují se v půli roku, nebo když nastane významná změna jako například prodloužení nebo zkrácení životnosti dolu, nálezu dalšího ložiska nebo akvizice. Řekla bych, že přístup k dodržování záleží spíše na vedení firmy než na tom, v jaké zemi firma působí. Ve vedení firmy máme zastoupeny různé národnosti a těžíme tím pádem ze zkušeností z různých částí světa. Jako společnost s veřejně obchodovatelnými akciemi jsme zároveň neustále pod drobnohledem investorů a analytiků, což samo o sobě nutí společnost plánovat s maximální možnou přesností a také se těchto plánů držet.

 

Společnost Silver Standard Resources také vlastní jeden z největších stříbrných dolů v Argentině, měla jste možnost jej navštívit?

Ano, měla jsem možnost podniknout tuto cestu loni v listopadu. Důl je na odlehlém místě v nadmořské výšce téměř 4.500 m, což vyžadovalo speciální zdravotní testy před cestou. Na cestě zpět jsem měla možnost zastavit se kvůli schůzkám s auditory v Buenos Aires, které má krásnou evropsky laděnou architekturu. Sice to byla celkem rychlá návštěva, ale určitě ve mně zanechala hodně pozitivní dojem. Cením si možnosti strávit pár dní s kolegy z naší kanceláře na severu Argentiny, vidět konečně celou produkci stříbrného a zinkového koncentrátu a procvičit si španělštinu více, než jsem čekala.

 

Mezi Vaše záliby patří i čtení, jaká kniha Vás v poslední době nejvíce zaujala a máte nějakou oblíbenou, ke které se vždy ráda vrátíte?

Četla jsem dva romány od Edwarda Rutherfurda, Paříž a Londýn, a moc se mi líbil jeho styl vyprávění a hlavně propojení fikce a faktů. Také mě zaujala kniha „Abundance“ („Nadbytek“) od Petera Diamandise a Stevena Kotlera a knihu „Lean In“ („Opři se do toho“) bych určitě doporučila nejen pracujícím ženám, ale i jejich kolegům a manželům.

 

Ing. Martina Bláhová

je absolventkou Vysoké školy ekonomické v Praze. Po jejím absolvování se 7 let věnovala finačnímu auditu ve firmách Ernst&Young a PricewaterhouseCoopers, v Čechách a v Anglii. Poté pracovala v automobilovém průmyslu ve firmě KS Kolbenchmidt ČR na pozici vedoucí controllingu. Posleních 6 let působí v kanadském Vancouveru, kde její cesta vedla přes konzultantku v oblasti účetnictví a financí, až po současné působení v nadnárodní společnosti Silver Standard Resources, která se věnuje těžbě drahých kovů v Severní a Jižní Americe.

Další zprávy z této kategorie