rozhovor

Dnes odpovídá...
Martin Stach (bonuvis)

Na říjnové konferenci IT pro FINANCE jsem se potkala s Martinem Stachem a nenechala jsem si ujít příležitost ke společnému rozhovoru do rubriky „Představujeme nové členy“. S Martinem se známe od letošního roku, kdy se přihlásil jako osobní člen CAFIN. Oba se můžeme pochlubit vítězstvím v teambuildingové hře, kterou jsme hráli v rámci unikátní akce pro členy CAFIN „CAFIN DAY“, kdy jsme oba byli součástí jednoho týmu. Kromě toho, že jsem se dozvěděla, co je u něj nového, a jak se mu daří v jeho

Martin Stach (bonuvis)

Co z toho, co je důležité pro výkon Tvé profese, ses nenaučil při studiu, ale osvojil si to až praxí?

Většinu toho, co teď dělám. Škola mi poskytla základní rozhled a širší úvod do disciplíny financí, obchodu, marketingu apod. Prakticky až během praxe jsem detailněji pronikl do světa korporátních financí: začalo to tím, že můj první zaměstnavatel (JP Morgan) po studiu udělal dvouměsíční školení pro všechny absolventy, kteří začínali ve firmě, a nalil do nás vše od ekonomie, přes účetnictví po vytváření komplexních finančních modelů. Tyto dva měsíce byly skvělým základem, na kterém se dalo stavět dál při plnění každodenních úkolů v praxi.

Co hodnotíš jako svůj dosavadní největší úspěch? Na co jsi nejvíce hrdý?

Rozhodnutí opustit korporátní svět, vykročit do neznáma a založit vlastní firmu a s tou pak soupeřit a někdy i vyhrát poradenské mandáty nad velkou a zaběhlou konkurencí. Už před školou jsem se pouštěl do různých “dobrodružství” a zkoušel podnikat. Po škole jsem si řekl, že musím co nejrychleji a nejvíce nabrat zkušenosti z velkých firem a po sedmi letech od školy jsem se odvážil a pustil se do toho po svém.

Máš (třeba nejen v rámci Tvé profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíš? Proč tuto osobu?

Je těžké najít vzor přímo v našem oboru podnikání – M&A poradenství (pozn. redakce Mergers and Acquisitions). Nicméně vzhledem k tomu, že k našim mandátům přistupujeme stejně, jako by přemýšlel investor, mohu si pomoci a vzít si vzor z této oblasti. Je to sice ohrané, ale jedním ze vzorů je Warren Buffett, protože se při investování zaměřuje na fundamentální hodnotu firem.

Má Tvoje profese nějaký vliv také na Tvůj soukromý život? Projevuje se u Tebe něco jako profesionální deformace?

Ano. Velmi. Pominu-li fakt, že podnikatelé mají neomezenou pracovní dobu, tak mám pocit, že se u mě projevuje deformace, při které neustále analyzuji, počítám a vyjednávám podmínky a na všechno si dělám tabulky i v soukromých situacích.

Jedním z předmětů zájmu asociace CAFIN je sledování kariérních cest v oblasti financí. Jaká byla Tvoje dosavadní kariérní cesta a jaké momenty zpětně hodnotíš jako klíčové?

Na začátku vysokoškolských studií mi finance a účetnictví přišly strašně suché a nudné. Poté jsem během studia v zahraničí objevil svět investičního bankovnictví, a to byl moment, který mě inspiroval, že chci pracovat v tomto oboru a nejlépe v Londýně. Začal jsem stáží při VŠE a pokračoval tam i jako absolvent postupně ve třech bankách (BNP Paribas, JP Morgan, Jefferies) v oboru korporátních financí a M&A. Zde jsem měl možnost se naučit toto „řemeslo“ a následně si založit ve stejném oboru svoji firmu bonuvis.

Co Tě vedlo k tomu připojit se do asociace CAFIN? Jaká máš očekávání?

Součástí naší práce je úzká spolupráce s lidmi z finančního řízení firem. Členstvím v CAFIN sledujeme poznání aktuálního dění v oblasti finančního řízení, postupů, procesů a systémů, které využívají finanční manažeři. Zajímá nás, jaké řeší problémy, jak uvažují o zvyšování čitelnosti a hodnoty firem.

Dále oceňuji možnost se setkávat s touto skupinou lidí na akcích, které CAFIN pořádá.

Na které akce asociace CAFIN nebo Controller Institutu, kterých ses zúčastnil, rád vzpomínáš a proč?

První akcí byl seminář „Řízení firemní výkonnosti v roce 2020“. V květnu jsem si užil CAFIN DAY a těším se na další ročník. Nebylo to jen o financích, ale zaujalo mě i vystoupení Honzy Vojtka na téma „jak zaujmout svým tělem“, nebo také příspěvek pana Šusty. Velmi se mi líbil i společný večer, který se nesl v neformálním duchu.

Poslední akcí je konference IT pro FINANCE, kde vzniká tento rozhovor. Jak se Ti tady líbí? Líbí. Vyhrál jsem vrtulník :-). Poznal jsem nové firmy a lidi z tohoto oboru, takže mise splněna.

Kterých plánovaných akcí asociace CAFIN nebo Controller Institutu se v nejbližší době plánuješ zúčastnit?

Nenechám si ujít možnost vidět pana prof. Pirka, který bude hostem Vánočního sekání CAFIN.

 

------------------------------

Ing. Martin Stach

je absolventem VŠE, oboru Mezinárodní obchod a Finanční manažer, a HEC Paris, oboru CEMS. Během studia sbíral pracovní zkušenosti na stážích ve firmách L’Oreal, Shell a BNP Paribas. Po škole zahájil kariéru v korporátních financích a postupně prošel bankami a investičními společnostmi JP Morgan, Erste, Jefferies a Advent International v Londýně a v Praze, kde působil na pozicích finančního analytika, projektového manažera a investičního specialisty. V současnosti je vedoucím partnerem v poradenské firmě bonuvis. Ve volném čase má rád fotografování, sport, hudbu a cestování.

Další zprávy z této kategorie