rozhovor

Dnes odpovídá...
Lukáš Netík

Lukáš je v CAFINu nováčkem a ve svých 30 letech stihl zrealizovat spoustu úspěšných projektů. Na vysoké škole začal s pořádáním vlastních akcí, první půjčovnou, prvními příměstskými tábory. Profesionálně závodí v terénním triatlonu. Jak vidí pozici CEO, co byly klíčové okamžiky jeho kariéry a na co je nejvíce hrdý nám prozradil v následujícím rozhovoru.

Co podle Vás znamená být dobrým CEO?

Dobrým ředitelem musí být sečtělý člověk, který má i podrobný přehled ve všech odděleních firmy, kterou řídí. S managementem svých oddělení si musí rozumět a musí všem nastavit společný cíl a misi. Můj názor je ten, že dobrý CEO by měl být i dobrý lídr.

Co jste se z toho, co je důležité pro výkon Vaší profese, nenaučil při studiu, ale osvojil jste si to až praxí?

Při studiu jsem se určitě nenaučil jednat s lidmi tak, jak je to potřeba v praxi, ani učit lidi jak mají školit nebo učit. Zatím jsem neviděl školu pro CEO ani lídry.

Co hodnotíte jako svůj dosavadní největší úspěch? Na co jste nejvíce hrdý?

Největší úspěch vždy přebije další a ještě větší úspěch, spíš je to bráno ale osobně než pro veřejnost. V roce 2013 to byla má první účast na mistrovství světa v terénním triatlonu Xterra na Hawaii, o rok později premiéra projektu Český instruktor – výuka lyžování a snowboardingu v českém jazyce po celém světě. V roce 2017 to bylo překonání hranice 1000 dětí během dvou měsíců letních prázdnin na našich příměstských táborech v deseti městech ČR. Důležité bylo uchování kvality nad kvantitou, čehož jsme dosáhli díky navýšení termínů a rozšíření kempů do více měst. Dále si vážím založení a vedení malé reklamky billboardy nakolech.cz. Aktuálně je největším společným úspěchem se ženou Kamilou naše tříměsíční dcera Lilly.

Máte (třeba nejen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tuto osobu?

Určitě ano, je jich více. Jak jde čas, tak se vzory mění, dá se i říci, že každé dva roky mám jiný hlavní vzor. Jinak jich je vždy několik.

Má Vaše profese nějaký vliv také na Váš soukromý život – projevuje se u Vás něco jako profesionální deformace?

Profesionální deformace se neprojevuje, ale vliv profese je jistý, život se točí kolem ní, ať chcete nebo ne.

Jedním z předmětů zájmu asociace CAFIN je sledování kariérních cest v oblasti financí. Jaká byla Vaše dosavadní kariérní cesta? Jaké momenty zpětně hodnotíte jako klíčové?

V mé cestě v realizaci vlastních nápadů vždy od nuly se mluví o kariéře těžko. Klíčových momentů je ale mnoho. Od středoškolské brigády roznosu letáků, instruktorování na lyžích a snowboardu v zahraničních školách jsem otevřel naši první půjčovnu tehdy ještě bruslí ve Sportovním areálu Vesec v Liberci. Aktuálně máme 5 poboček a mě osobně se týká fyzicky vedení marketingového i obchodního týmu, nastavení cen a provozu, nákup produktů k půjčování i od potenciálních partnerů. V letní sezoně zajišťujeme i akce pro firmy s počty půjčení 500 kusů (koloběžek/ kol/ bruslí/ paddleboardů atd.) i více. Devátým rokem nám také běží projekt příměstských táborů, které máme v 10 českých městech. Děti učíme od pondělí do pátku na bruslích nebo na kolech, vždy program graduje a každým rokem přinášíme novinky. Když jsem začínal s partou kamarádů v roce 2010 v Hradci a Liberci se 40 dětmi, nikdo neměl o příměstském táboře v jiném městě než v Liberci potuchy, to jsme ještě netušili, že o 4 roky později překonáme hranici 1000 přihlášených děti v jedny letní prázdniny. V průběhu letní sezony v půjčovnách a na kempech (příměstský tábor) vedeme s užším týmem 4 kolegů 100 instruktorů a pracovníků půjčoven. Založil jsem naši vlastní lyžařskou školu a skrze zimní sezonu učíme Čechy lyžovat v zahraničí (www.ceskyinstruktor.cz). Naší nejnovější akcí teď aktuálně pro rok 2019 jsou Pivní běhy. Mrkněte se na www.pivnibehy.cz. Protože mě marketing baví, tak i mimo vlastní projekty se o něj zajímám, jsem aktuálně ještě Marketing manažerem v pražské IT firmě MYQ, a protože je firma menší – má kolem
100 zaměstnanců, řešíme v marketingu pro náš produkt a partnery vše od A do Z (od výroby propisek až po finální produktové video, marketingovou strategii, ale i aktuálně veletrhy
a eventy pro kolegy), jen v úzkém týmu lidí.

Co Vás vedlo k tomu připojit se do asociace CAFIN? Jaká máte očekávání?

Zdokonalování ve více směrech, poznání dalších CEO, společný postup s řešením projektů a dalších akcí. Více hlav více ví…

Na které akce asociace CAFIN nebo Controller Institutu, kterých jste se zúčastnil, rád vzpomínáte a proč?

Určitě na prezentování dle Stevea Jobse – i když to na studiích také bylo slýcháno, jak prezentovat. Ale tak, jak vám to podá pan Kostiha, nestihnete ani zaznamenat, že jste byli na obědě, a už se blíží konec. Doporučuji i dobrým řečníkům! Možná půjdu znovu! 

Kterých plánovaných akcí asociace CAFIN nebo Controller Institutu byste se rád zúčastnil a proč?

Vyberu si podle tématu, které zrovna budu aktuálně řešit v praxi.

Co považujete za největší zátěž pro podniky a podnikatele v této době?

Aktuální českou byrokracii jednoznačně, a to jak pro podniky, tak i pro podnikatele.

Jak vnímáte nastupující éru Průmyslu 4.0? Projevil se tento fenomén již u vás ve firmě?

Ano, vnímáme jej. Část toho je Marketing 4.0 a jeho digitalizace, inovace a třeba v EU i ochrana osobních údajů. Pokud bychom nedigitalizovali a neinzerovali digitálně, ztratili bychom jednu z konkurenčních výhod.

Jaký je Váš nejoblíbenější způsob relaxace?

Powder skiing, skialpinismus a triatlon.

Máte nějaké pravidlo, kterým si usnadňujete život?

Nedomnívat se a jednat.

Ing. Lukáš Netík

Další zprávy z této kategorie