rozhovor

Dnes odpovídá...
Lenka Doutnáčová

Další inspirativní rozhovor nám tentokrát poskytla paní Lenka Doutnáčová, která má za sebou zkušenosti z takových firem jako je Nokia nebo Makro, kde působila dlouhých 17 let. Jak se tyto firmy liší a jaký je její profesní vzor? Dočtete se v článku.

Lenka Doutnáčová

Co podle vás znamená být dobrým finančním ředitelem?

Dobrý finanční ředitel by měl být schopen orientovat se v datech, číst i mezi řádky. Ideální je být dobrý naslouchač, který informace získává a dokáže si je propojit a reagovat na ně dříve, než se mu objeví ve výkazech. Samozřejmě musí dobře a jasně komunikovat především napříč společností, ale zároveň i se zákazníky, dodavateli i státními institucemi.

 

  ______________________________________________________________________________________

„Dobrý finanční ředitel by měl být schopen orientovat se v datech, číst i mezi řádky. Ideální je být dobrý naslouchač, který informace získává a dokáže si je propojit a reagovat na ně dříve, než se mu objevíve výkazech.“

 ______________________________________________________________________________________

 

Co jste se z toho, co je důležité pro výkon Vaší profese, nenaučila při studiu, ale osvojila jste si to až v praxi?

V praxi jsem se především naučila, že vše je o lidech. Že velmi důležitý je dobrý tým lidí, kteří mají rádi svou práci, dokážou jí dát něco víc, něco ze sebe, tým, kde si důvěřujete a vzájemně se na sebe můžete spolehnout. Jen s takovým týmem se dá něčeho opravdu dosáhnout.

 

 ______________________________________________________________________________________

„Velmi si dodnes vážím jednoho z generálních ředitelů Makra, kterým byl Javier Perez de Leza. Kromě toho, že je velký profesionál a odborník ve svém oboru,je především fascinující svou vnitřní energií a osobním nasazením, což bylo pro mne vždy hnacím motorem a inspirací.“

   ______________________________________________________________________________________

 

 

Co hodnotíte jako svůj dosavadní nevětší úspěch? Na co jste nejvíc hrdá?

Za ty roky, co pracuji ve financích, toho bylo opravdu hodně. Myslím, že každá dobře a včas zvládnutá roční závěrka a následný audit se dají považovat za úspěch. Ale co mne vždy naplňuje hrdostí, je, když se podaří posunout controllery od rutinního reportingu k tomu pravému controllingu.

 

Máte (třeba jen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tuto osobu?

Velmi si dodnes vážím jednoho z generálních ředitelů Makra, kterým byl Javier Perez de Leza. Kromě toho, že je velký profesionál a odborník ve svém oboru, je především fascinující svou vnitřní energií a osobním nasazením, což bylo pro mne vždy hnacím motorem a inspirací.

 

Má vaše profese nějaký vliv také na Váš sou- kromý život – projevuje se u Vás něco jako profesionální deformace?

Ze začátku jsem si myslela, že ne, že mít excelovou tabulku i s rozpočtem na vánoční dárky je normální a má ji určitě každý. Ale zjišťuji, že tomu tak není. Občas moje rodina trpí mým přehnaným plánováním a výčtem možných rizik, ať se jedná o cokoli.

 

Jedním z předmětů zájmu asociace CAFIN je sledování kariérních cest v oblasti financí. Jaká byla Vaše dosavadní kariérní cesta? Jaké momenty zpětně hodnotíte jako klíčové?

Po studiu jsem začala svou karieru v oblasti financí jako účetní ve společnosti 3M. Následně jsem již jako controller pracovala ve společnosti Nokia. Posun od účtování ke controllingu byl pro mne zásadní, především možnost nejen v detailu vidět, ale i ovlivňovat chod společnosti prostřednictvím čísel. Následovala společnost Makro, kde jsem pracovala skoro 17 let na různých controllingových, auditních a finančních pozicích. Jedním z klíčových momentů pro mne byla zahraniční zkušenost, kdy jsem rok vedla finanční oddělení ve společnosti METRO v Moskvě. Současná pozice ve společnosti DPD je především změnou v charakteru společnosti, od korporátů k dynamické, člověka respektující společnosti.

 

Co Vás vedlo k tomu připojit se do asociace CAFIN? Jaká máte očekávání?

Přístup k zajímavým informacím, novým pohledům na aktuální témata a v neposlední řadě i inspirace pro každodenní práci.

 

Na které akce asociace CAFIN nebo Controller Institutu, kterých jste se zúčastnila, ráda vzpomínáte a proč?

Osobně pro mne bylo velmi přínosné Controllingové fórum, které jsem tento rok doporučila svému controllingovému manažerovi. Velmi užitečná byla i konzultace Tomáše Nekvapila při tvorbě konceptu controllingového řešení naší společnosti.

 

 

Lenka Doutnáčová

______________________________________________________________________________________

Paní Lenka Doutnáčová svou první pracovní pozici účetní získala po ekonomické škole ve strojním a průmyslovém podniku, 3M ČR spol. s r. o., kde pracovala dva roky. Následně nastoupila do společnosti Makro Cash and Carry ČR. Za sedm let spolupráce se vypracovala a získala praxi na pozicích – controlling department manager, head of finance and controlling, head of finance/operation controlling, head of internal audit. V současnosti paní Doutnáčová působí v přepravní společnosti DPD Praha s. r. o.

 

Další zprávy z této kategorie