rozhovor

Dnes odpovídá...
Juraj Bóna

Od samého začáku je Juraj součástí asociace CAFIN. Co v jeho kariéře hraje klíčovou roli se ho zeptala Olga Cechlová.

Juraji, Váš kariérní příběh je téměř ukázkový. Od podnikatele (čili vše si po svém osahám) přes auditorskou společnost (porovnám to s velkým světem) až po Vaše současné angažmá pro T-Mobile Česká Republika, kde jste vystřídal několik postů až po ten nejvyšší. Co je pro Vás tou největší školou života?

Největší školou života je mít ve svém okolí ty správné lidi, ten správný tým. Protože mám pocit, že to, co mě naučily všechny ty moje pracovní zkušenosti, bylo: Za prvé – pracuj tvrdě, aby tvoje pracovní okolí s tebou bylo spokojené. A za druhé – utvoř si kolem sebe dobré lidi, abych z toho měl já dobrý pocit a i oni z toho měli dobrý pocit a aby nás to všechny bavilo.  A v podnikání to platí také. Dodnes si pamatuji svoje klienty, hodně nás to spolu bavilo. Byla to služba, ale zároveň jsme měli přátelský vztah. A to, co mě provedlo těmi roky v auditu nebo v T-mobile, bylo to, že jsme si nasadili laťku vysoko a neodpouštěli jsme si poloviční výkon, ale na konci bylo vše férové. Takže lidi, to je to nejdůležitější.

Controlling bývá často přirovnáván ke zdravému selskému rozumu. Co myslíte, musí se člověk se selským rozumem narodit, nebo se dá nějak tato schopnost cvičit, trénovat, naučit?

Selský rozum asi máme všichni tak trochu v sobě. A postupem let nás ovlivňují lidi okolo nás. Učí nás být opatrní. Jiní nás zase učí skrývat se za rozhodnutí někoho jiného. Mám radost, že na svých dětech vidím, že je škola učí kritickému myšlení a že se neustále vyptávají, proč je toto takto a proč to nemůže být jinak. Ten selský rozum si v sobě musí opečovávat, abychom nekonali nějaké věci jen proto, že to je příkaz shora a nepřemýšleli nad tím. V controllingu kromě selského rozumu je velmi důležité být součástí toho byznysu. Chápat principy a souvislosti, kam se firma ubírá a kde jako controller může tomu byznysu pomoc. Pokud tyto vlastnosti controller má, je to skvělá kombinace, protože je to právě on, kdo nastavuje to zrcadlo a obrušuje rizika, která nemusí být vždy dobře nastavená pro firmu. Ten jeho feedback je pro firmu strašně důležitý.

CAFIN má za sebou 10 let své činnosti. Po celou tu dobu jste v odborné radě asociace. Jak vnímáte současné trendy, jaké jsou výhledy do budoucna, co můžeme podle Vás očekávat ve finanční profesi? 

V první řadě moc děkuji CAFIN za trpělivost, protože jsem některé povinnosti směrem k asociaci řešil ze Slovenska.

CAFIN mě obohacuje v tom, že jsem součástí té finanční komunity. Pomáhá mi sledovat trendy v této oblasti.

Spousta věcí se zautomatizovala, účtování, reporty atd., co se týče směřování finančního controllingu, který se stává více a více sofistikovaným, cílíme k tomu, že v tomto odvětví bude více a více odborníků propojených na byznys. Controlleři již nejsou jen ti, co dávají nějaká čísla do excelu, ale jsou to byznys partneři. Budou se zaměřovat na byznys analýzy, mají k tomu stále nové a nové nástroje. Tím pádem se naše týmy stávají agilnějšími a ulehčí to spoustu rozhodování. Takže můj pohled dopředu – superautomatizace, práce s BIG daty, chápaní čísel, trendů a tím pádem rozhodování na základě těchto informací spojených se soft skills toho člověka.

Co si myslíte, že je největší výbavou controllera v současnosti?

Ideální je, pokud je tak trochu programátor a umí data očistit a číst v nich a pokud nežije v izolovaném finančním světě, ale žije uvnitř byznys světa, tedy, že chápe i potřeby zákazníka. A je to ten, kdo umí dát hrubá čísla na stůl a tím formovat názory a směřování celého týmu. Nechci snižovat úroveň finančního oddělení, naopak – je to vyšší level.

Chcete nakonec něco vzkázat našim čtenářům a členům CAFINu?

Děkuji všem členům, kdo jsou s námi v CAFIN. Jsem hrozně rád za všechny junior controllery, kteří se přeměnili na senior controllery a děkuji všem, kdo vychovávají tyto pozice.

Děkuji za rozhovor

Olga Cechlová

CAFIN

 

Ing. Juraj Bóna

Juraj Bóna je absolventem Ekonomické univerzity Bratislava – Fakulta hospodářské informatiky, obor informační technologie. Pracoval jako podnikatel, později jako výhradní zástupce firmy Technologika Marketing, s.r.o, Nitra. Od r. 1998 zastával pozici Manager ve firmě Ernst &Young. Byl členem Asociace certifikovaných účetních ve Velké Británii (ACCA) a také působil jako certifikovaný auditor Slovenské komory auditorů a účetních (SKAU). Ve společnosti Slovak Telekom působil od r. 2003, nejdříve jako vedoucí odboru Corporate finance and business analysis, posléze jako Senior Manager of Marketing and Sales Functional Controlling Department, Procurement and Logistics Senior Manager, Ředitel marketingu v Slovak Telekom a T-Mobile Česká republika. V současnosti působí jako Chief Country Officer pro T-Mobile Česká republika. Od roku 2020 je členem představenstva v Česko-německé obchodní a průmyslové komoře.

Další zprávy z této kategorie