rozhovor

Dnes odpovídá...
Jaroslav Balabán

Jaroslava jste měli možnost osobně potkat na podzimní Controllingovém fóru. Pokud jste s ním nestihli prohodit pár slov nebo pokud jste na fóru nebyli, máte teď možnost se s ním seznámit alespoň prostřednictvím následujícího rozhovoru.

Co podle vás znamená být dobrým controllerem?

Dobrý controller by podle mého názoru měl co nejlépe znát svoji firmu, její business a procesy.
Tato znalost mu pomůže lépe pochopit, co se skrývá za jednotlivými čísly a dát si je do souvislostí, vidět kde jsou problémy, na co se zaměřit. Měl by vědět, kam firma směřuje a v neposlední řadě umět dobře komunikovat. Důležité je mít správné zapálení a jednoduše si práci užívat.

Co jste se z toho, co je důležité pro výkon vaší profese, nenaučil při studiu, ale osvojil jste si to až praxí?

Během studia jsem získal, stejně jako asi každý student, pouze teoretický přehled. Díky němu byly moje začátky v oblasti podnikových financí jednodušší, ale znalosti a dovednosti potřebné pro výkon profese jsem získal a stále získávám teprve samotnou praxí. Pokud chci svoji práci dělat co nejlépe, je nezbytné v učení pokračovat a neustále se zlepšovat.

Co hodnotíte jako svůj dosavadní největší úspěch? Jaké momenty zpětně hodnotíte jako klíčové ve své kariérní cestě? Na co jste nejvíce hrdý?

Pro mě je největším profesním úspěchem celá moje kariéra. V rámci současné firmy jsem se během čtyř let vypracoval z pozice juniora v českém výrobním závodě na centrálu společnosti ve Vídni.

Co Vás nejvíc baví na vaší současné práci?

Určitě různorodost pracovních úkolů, spolupráce s lidmi napříč firmou, příležitost učit se neustále nové věci a posouvat se profesně dále.

Které nástroje vám při vaší práci nejvíce pomáhají?

Jednoznačně nástroje, které zná každý controller, tedy Excel a SAP.

Co Vás vedlo k tomu připojit se do asociace CAFIN? Jaká máte očekávání?

Cílem připojení do asociace bylo získat přehled o aktuálních trendech a tématech v oblasti financí a rozšíření odborných znalostí nad rámec školení pořádaných Controlling institutem, kterých jsem se v rámci firmy s kolegy účastnil.

Na které akce asociace CAFIN nebo Controller Institutu, kterých jste se zúčastnil, rád vzpomínáte a proč?

Ze všech akcí, kterých jsem se v posledních letech zúčastnil, nejvíce vzpomínám na Controllingové fórum. Je to skvěle organizovaná akce v nádherných prostorech, plná zajímavých přednášek, aktuálních trendů a praktických témat.  

Jaké budoucí akce chce CAFIN nebo Controller Institutu chcete navštívit a proč?

Momentálně se účastním certifikovaného cyklu Finanční controller Online a v budoucnu, pokud covid a pracovní povinnosti dovolí, opět Controllingového fóra.

Jaký je váš nejoblíbenější způsob relaxace?

Společně strávený čas s rodinou, přáteli a zajímavý seriál na Netflixu :)

Máte nějaké pravidlo, kterým si usnadňujete život? 

Snažím se myslet pozitivně a netrápit se věcmi, které nemůžu ovlivnit.

 

Děkujeme za rozhovor, za tým CAFIN

Ing. Jaroslav Balabán

Jaroslav ukončil magisterské vzdělání v roce 2014 na VUT v Brně – fakulta podnikatelská, obor Ekonomika a řízení podniku. Od roku 2016 působí na pozici controllera v mezinárodní společnosti Gebauer & Griller, zabývající se výrobou kabelových svazků pro automobilový průmysl. V říjnu roku 2020 přijal novou výzvu a přesunul se z výrobního závodu v Mikulově na centrálu společnosti ve Vídni, na pozici Senior Group Controller.                             

Další zprávy z této kategorie