rozhovor

Dnes odpovídá...
Jan Lakuš

Měli bychom se vzdělávat kontinuálně celý život

Jan pochází se stavařské rodiny, a tak není divu, že se v tomto oboru odehrává i jeho profesní kariéra. Co mu dala škola a co se naopak naučil až v praxi? Propadl plně digitalizaci, nebo nedá dopustit na tužku a papír? Nejen o tom je náš další rozhovor.

Pracujete jako ekonom ve stavební firmě. Jaká jsou podle vás specifika této pozice ve stavebním průmyslu?

To je na začátek velice záludná otázka. Základní ekonomika jako taková, tak i úkoly ekonoma, jsou myslím si stejné jako v jiných podnicích. Rozdíl bych viděl asi v tom, že samotné stavebnictví je velice specifický obor s tím, že se zabývá projekty, které mohou dosahovat i několikamiliardové velikosti a ve většině případů se kompletně realizují „na místě“ projektu. S tím samozřejmě vznikají i specifika pro ekonomy, kdy je nutné velice detailně řídit ekonomiku a finance jednotlivých projektů. Tomu odpovídá i struktura manažerského účetnictví a samotného controllingu. Není výjimkou, že stavební projekty větších rozsahů mají přiděleného svého ekonoma, který se věnuje jen ekonomice daného jednoho projektu.

Co jste se z toho, co je důležité pro výkon vaší profese, nenaučil při studiu, ale osvojil jste si to až praxí?

Možná bych začal tím, co jsem se ve škole naučil, a toho bylo opravdu mnoho, protože jsem se snažil využít čas strávený na studiu efektivně. Mám vystudovanou stavební průmyslovku a pak management a ekonomiku ve stavebnictví. Velice mi ale pomohlo, že pocházím ze stavařské rodiny, takže jsem si mohl teoretickou průpravu dosazovat rovnou do praxe. Co jsem si osvojil až praxí, je jednání a komunikace s lidmi, to si myslím je na spoustě škol podceněné, a přitom velice důležité, protože s dobře zvládnutou komunikací se dá předcházet mnoha problémům.

Co hodnotíte jako svůj dosavadní největší úspěch? Jaké momenty zpětně hodnotíte jako klíčové ve své kariérní cestě? Na co jste nejvíce hrdý?

Klíčovým momentem bylo určitě studium na vysoké škole, to byl základ. Za největší úspěch zatím považuji dokončení velkého výstavbového projektu pro slovenské železnice, kde jsem působil jako ekonom. Na projektu jsem začal pracovat ještě na vysoké škole a strávil na něm pět let. Jednalo se o projekt budovaný ve sdružení firem s mezinárodní působností, takže jsem zde získal spoustu zkušeností z mnoha oborů, nejen ekonomiky, ale i projektového řízení, práva a obchodu.

Máte (třeba nejen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tuto osobu?

Neřekl bych, že mám přímo nějaký vzor, ale velice si vážím svých vyučujících na vysoké škole, kteří mi dali dobrou teoretickou průpravu, jak odbornou, tak i manažerskou. Velkým milníkem pak bylo působení na již zmiňovaném velkém výstavbovém projektu, s velice zkušenými kolegy ze Slovenska, Čech, Chorvatska a Německa. Co mi však asi nejvíce změnilo myšlení a pohled na práci, bylo přečtení životopisu o Stevu Jobsovi, toho bych možná mohl označit i za svůj vzor. Ve svém životě se řídím jeho mottem: „Myslete jinak, myslete jednoduše…“.

Co vás nejvíc baví na vaší současné práci?

Ekonomika a různorodost stavebních projektů. Každý projekt je jiný.

Které nástroje vám při vaší práci nejvíce pomáhají?

Možná to bude znít v dnešní době digitalizace komicky, ale je to tužka a papír. Já se bez nich prostě neobejdu. Vždy musím mít po ruce blok a tužku, jinak se cítím jako bez ruky. Jednu dobu jsem si zkoušel psát poznámky digitálně, ale nebylo to ono, a rád jsem se vrátil zase nazpět. Jinak jsem ale velký fanda digitalizace, které se momentálně mimo jiné hojně věnuji ve firmě, kde mám na starosti také inovace informačního systému. No a pak je to samozřejmě MS Excel, vždy mě překvapí, co všechno se v tom programu dá udělat.

 Co vás vedlo k tomu připojit se do asociace CAFIN? Jaká máte očekávání?

V první řadě je to vzdělávání a možnost získávání nových poznatků a myšlenek. Osobně přikládám vzdělání velký význam a myslím, že to nekončí vystudováním vysoké školy, ale měli bychom se vzdělávat kontinuálně celý život. Svět a společnost se velice rychle mění a je důležité držet krok a získávat nové a aktuální informace. V řadě druhé je to možnost se setkat se stejně smýšlejícími lidmi z oboru a vidět, jak se controlling, ekonomika a finance dělají v jiných společnostech.

Na které akce asociace CAFIN nebo Controller Institutu, kterých jste se zúčastnil, rád vzpomínáte a proč?

Zatím jsem neměl moc možností navštívit přímo nějakou akci, ale loni na podzim jsem absolvoval kurz Finanční controller, který mám čerstvě v paměti a poznatky již hojně využívám.

Jaké budoucí akce CAFIN nebo Controller Institutu chcete navštívit a proč?

V nejbližší době bych chtěl navštívit a velice se těším na Controllingové fórum, už jsem o něm spoustu slyšel a jsem zvědavý. Tento rok se dokonce pořádá i v místě mého bydliště, v Benešově. Pak mě zaujala konference IT pro finance, kterou jsem chtěl navštívit už minulý rok, ale nevyšlo mi to, tak doufám, že tento rok se to povede.

Jaký je váš nejoblíbenější způsob relaxace?

Tak to je dobrá kniha a káva, nejlépe obojí dohromady. Při čtení dokážu doopravdy vypnout a zapomenout na všechny starosti. Pak je to samozřejmě sport, nejraději mám běh a jógu, která mě drží v kondici. S přítelkyní trávíme také spoustu času turistikou v přírodě.

Máte nějaké pravidlo, kterým si usnadňujete život? 

Ano, mám jich dokonce víc. Ještě na vysoké škole se mi dostala do rukou kniha „Snězte tu žábu“ od autora Briana Tracyho, a to je v podstatě soubor jednoduchých pravidel a rad pro to, jak být efektivnější, a tím si „usnadnit“ život. Těmito radami se řídím doteď, i když jsem již samotnou knihu dál věnoval. Pokud mám nějaké jmenovat, tak je to určitě Paretovo pravidlo „80/20“, které říká, že 20 % činnosti tvoří 80 % procent úspěchu. Neuplatňuje se však pouze ve vztahu k práci, ale prakticky ve všech oblastech života. A dále pravidlo „postupujte od barelu k barelu“, kdy si úkol rozdělíme na jednotlivé dílčí části a postupně je plníme. Knihu určitě všem doporučuji.

 

Ing. Jan Lakuš

Vystudoval Střední průmyslovou školu Stavební v Havlíčkově Brodě, se zaměřením pozemní stavitelství. Následně pokračoval ve studiu Stavební fakulty VUT Brno obor Ekonomika a management staveb. Ještě při studiu magisterského programu nastoupil do stavební společnosti na pozici ekonoma velkého výstavbového projektu modernizace železniční infrastruktury. Aktuálně pracuje jako ekonom ve stavební firmě zabývající se pozemním stavitelství.

                                    

Další zprávy z této kategorie