rozhovor

Dnes odpovídá...
Jan Hrabík (jednatel, Inter-Consult, spol. s r.o.)

Česká asociace pro finanční řízení si jako jeden ze svých cílů klade pomoc při rozvoji finanční profese.  Zajímají nás, jaké jsou aktuální trendy na různých pozicích v rámci finančního oddělení. Dnes přinášíme rozhovor s Janem Hrabíkem, členem asociace CAFIN.

Co podle Vás znamená "být dobrým finančním manažerem“?

Dobrý finanční manažer by měl kromě morálních vlastností a základních odborných předpokladů, jako jsou praktická znalost účetnictví, daní, práva v oblasti financí, fungování podniku z hlediska financí a toku peněz disponovat schopnostmi jako jsou komunikace s vedením společnosti, státními institucemi, bankami, schopnost vedení pracovního týmu, odolávat tlakům, přinášet do firmy nové nápady a mít schopnost je prosadit.

 

Co jste se z toho, co je důležité pro výkon Vaší profese, nenaučil při studiu, ale osvojil jste si to až praxí?

Studium na Vysoké škole ekonomické v Praze, fakulta ekonomika průmyslu mně ukázalo základní směr. Teprve vlastní praxe mně umožnila spojit a zhodnotit veškeré teoretické znalosti a získat tak nový pohled na řízení firmy.

 

Co hodnotíte jako svůj dosavadní největší úspěch? Na co jste nejvíce pyšný?

Za největší úspěch považuji skutečnost, že se moje profese a práce stala i mým koníčkem.

 

Máte (třeba nejen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tato osoba?

Velmi si vážím pana ing. Petra Kříže, viceprezidenta  Evropské federace účetních (European Federation of Accountants – FEE) a bývalého prezidenta  Komory auditorů ČR  pro jeho odborné znalosti.

 

Má Vaše profese nějaký vliv také na Váš soukromý život - projevuje se u Vás něco jako profesionální deformace?

Ano, kdykoliv při návštěvě restaurace mně proběhne v hlavě přibližný výpočet obratu podniku a jeho rentabilita.


Na které akce asociace CAFIN, kterých jste se zúčastnil, rád vzpomínáte a proč?

Z akcí CAFIN jsem se zúčastnil pouze  vánoční  akce v roce 2013,  nemohu zatím hodnotit.

 

Kterých plánovaných akcí asociace CAFIN byste se rád zúčastnil a proč?

 Z nejbližších akcí pořádaných  CAFIN bych se rád zúčastnil workshopu Alternativní přístupy k Bussines Intelligence a Plánování, neboť využití těchto nástrojů považuji jako klíčové pro efektivní řízení jakékoliv společnosti.


Jedním z předmětů zájmu asociace CAFIN je sledování kariérních cest v oblasti financí? Jaké byla Vaše dosavadní kariérní cesta? Jaké momenty zpětně hodnotíte jako klíčové?

Po absolvování studia jsem působil jako ekonom ve strojním průmyslu, zdravotnictví a bankovnictví. Od roku 1991 OSVČ, poskytování poradenství v oblasti účetnictví, daní a řízení podniku. Od roku 1995 jednatel účetní, poradenské a auditorské společnosti Inter-Consult spol. s r.o. Od roku 2002 člen Komory auditorů ČR ( KAČR). Jako klíčový moment hodnotím přechod do soukromé sféry podnikání.

Další zprávy z této kategorie