rozhovor

Dnes odpovídá...
Jakub Holubec

Přinášíme Vám další rozhovor ze série rozhovorů s členy naší asociace CAFIN. 

 

 Naše otázky tentokrát zodpověděl Jakub Holubec, který pracuje na pozici architekt Business Intelligence (BI) řešení ve společnosti dolphin consulting s. r. o. Jeho společnost se do našich aktivit zapojila i aktivně, stala se partnerem při konání jarního workshopu pro členy CAFIN na téma Alternativní přístupy k BI.

 

Co znamená „být dobrým controllerem  a finančním manažerem“ ?

Pro mne to znamená přesně vědět, jak si jako společnost stojíme, proč tomu tak je, jak na tom budeme za tři měsíce a co můžeme ze strany financí udělat, abychom na tom byli ještě lépe. Protože jsme menší společnost a já osobně mám kromě financí na starosti další úkoly, je pro mne důležité, abych měl s plánováním, reportingem a analýzou co nejméně práce, takže se vše snažím mít maximálně automatizované, čímž na sobě zároveň testuji řešení, která nabízíme našim klientům.

Co jste se z toho, co je důležité pro výkon Vaší profese, nenaučil při studiu, ale osvojil jste si to až praxí?

Valnou většinu toho, co k mé práce potřebuji, jsem se naučit v praxi a ze specializované (převážně zahraniční) literatury. Protože se náš obor neustále vyvíjí a průběžně se objevuje řada alternativních přístupů jako agilní metodiky, kooperativní přístup, beyond budgeting a další, snažím se neustále studovat a hledat cesty, jak věci dělat ještě efektivněji.

Co hodnotíte jako svůj dosavadní největší úspěch? Na co jste nejvíce pyšný?

Nedávno jsem četl krásný citát: „Your career highlights won't be on your tombstone. Your kids' names will be.“ Takže nejvíce pyšný jsem na svou rodinu a dvě malé dcery.  Ale co se práce týče, je to určitě vybudování firmy se skvělou pověstí u svých zákazníků, v čemž dále pokračuji a neskutečně mě to baví.

Máte (třeba nejen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tuto osoba?

Hodně mě ovlivnili lidé jako Stephen Covey, Daniel Pink, Michael Gerber, Dave Kerpen a další autoři, jejichž knihy do značné míry změnily můj přístup k byznysu i životu obecně, donutily mě ujasnit si, co a proč chci dokázat a pomohly mi sladit práci s osobním životem.

Má Vaše profese nějaký vliv také na Váš soukromý život - projevuje se u Vás něco jako profesionální deformace?

Nedávno jsem dcerám ve věku dva a čtyři roky zadal zakázku na výrobu sloupcového grafu ze stavebnice Lego, což pro ně mimo jiné znamenalo jejich první vydělané peníze. To by asi jistou profesionální deformaci naznačovat mohlo?

Na které akce asociace CAFIN, kterých jste se zúčastnil, rád vzpomínáte a proč?

Na minulém Controllingovém fóru, jehož partnerem CAFIN je, jsme pořádali soutěž o čtení v grafech s Apple iPad jako hlavní cenou. Protože se intenzivně zabýváme principy designu reportů a dashboardů, poskytla nám soutěž řadu zajímavých poznatků a pomohla nám kvantifikovat průměrnou přesnost, s jakou jsou lidé v konkrétních typech grafů schopni odhadovat hodnoty. Navíc jsem se setkal s řadou zajímavých lidí, takže akci z mého pohledu hodnotím jako velmi úspěšnou

Kterých plánovaných akcí asociace CAFIN byste se rád zúčastnil a proč?

Určitě se rád opět zúčastním Controllingového fóra – doufám, že tam získám inspiraci k finančnímu řízení naší společnosti a dozvím se, co řeší ostatní firmy a kde bychom jim případně mohli pomoct.

 

Děkuji za Váš čas a rozhovor.

Lenka Kovaříková

Česká asociace pro finanční řízení

Další zprávy z této kategorie