rozhovor

Dnes odpovídá...
Dagmar Negrová (Druchema, družstvo pro chemickou výrobu a služby)

Dnes přinášíme rozhovor s paní Dagmar Negrovou, finanční ředitelkou společnosti Druchema, družstvo pro chemickou výrobu a služby a jsme rádi, že společeně se svými kolegy rozšířila řady V.I.P. členů České asociace pro finanční řízení.

Dagmar Negrová (Druchema, družstvo pro chemickou výrobu a služby)

Co podle Vás znamená "být dobrým finančním manažerem“?  

Schopnost identifikovat klíčové informace pro rozhodování, získat a udržet si přehledu o firmě, o vnějším finančním, daňovém i účetním prostředí, pochopit podnikatelské aktivity firmy, a jak se říká držet kasu, počítat, počítat a zase počítat.      

Co jste se z toho, co je důležité pro výkon Vaší profese, nenaučila při studiu, ale osvojila jste si to až praxí?

Promovala jsem v roce 1984, takže ze studia si člověk odnesl vzpomínky na politickou ekonomii socialismu a na učení Marxismu-leninismu. To bylo tehdy mnohem důležitější, než umět jednat, vést a motivovat lidi, zvládat stres, vnímat a vytvářet firemní klima a firemní kulturu.

Co hodnotíte jako svůj dosavadní největší úspěch? Na co jste nejvíce hrdá?

Na to, že jsem přežila pubertu svého syna a znovu se pro něj se stala člověkem a rodičem.  Ale vážně, asi na to, že jsem mohla spolupracovat na rozvoji  Agrofertu, že se našemu týmu podařilo pár pěkných fúzí  a akvizic, dobře zavést nový informační či controllingový systém a také na to,  že jsem po 17 měsících bez práce (…a po padesátce) dokázala získat dobrou práci v dobré firmě.

Máte (třeba nejen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tato osoba?

Nikdo není dokonalý a tak si spíše vybírám vlastnosti, které u některých historických i současných osobností obdivuji a zároveň si uvědomuji, že mě osobně chybí.  Rozhodně k těmto osobnostem patří T. G. Masaryk, Tomáš Baťa, Lee Iaccoca,  Není to divné, že jsou to samí chlapi?

Má Vaše profese nějaký vliv také na Váš soukromý život - projevuje se u Vás něco jako profesionální deformace?

Tak na to byste se měla raději zeptat mých blízkých přátel  a ostatních  lidí v mém okolí. Myslím, že  byste se možná dozvěděla věci! Raději nebudeme toto téma rozvíjet. Souhlasíte? Ale abyste neřekla, tak to víte, že korunky doma taky počítám.

Na které akce asociace CAFIN, kterých jste se zúčastnila, ráda vzpomínáte a proč?

Protože mám za sebou první akci, 17. Controllingové fórum,  nemám zatím z čeho vybírat.

Kterých plánovaných akcí asociace CAFIN byste se ráda zúčastnila a proč?

Určitě nevynechám již zmíněná Controllingová fóra, abych slyšela názory a zkušenosti kolegů na obdobné situace a problémy, které řešíme i v naší firmě, mohla s nimi diskutovat a protože „víc hlav víc ví“, třeba se mohla rozhodnout k výběru optimálnější varianty řešení a zkusila se tak vyhnout stejným či obdobným chybám, které mají ostatní již za sebou.

Jedním z předmětů zájmu asociace CAFIN je sledování kariérních cest v oblasti financí? Jaké byla Vaše dosavadní kariérní cesta? Jaké momenty zpětně hodnotíte jako klíčové?

Po vysoké jsem začala pracovat v pohostinství a vydržela jsem 6 let. Zlomovým rokem byl rok 1990, kdy jsem odešla ze západních Čech do Prahy a nastoupila jako referentka  nově založeného finančního odboru jedné dcerky ČKD Praha. Následovala pozice vedoucí odboru financí a v únoru 1995 si mne na základě výběrového řízení vybral pan Babiš do svého týmu. A od té doby zastávám pozici finančního manažera. Za posledních 19 let jsem vystřídala celkem čtyři společnosti, tedy s výjimkou již zmíněných 17 měsíců. Důvody mých odchodů byly tři, prodej společnosti novým vlastníkům, změna na pozicí přímého nadřízeného i nečekaná změna v osobním životě.

 Za Českou asociaci pro finanční řízení za rozhovor děkuje

Lenka Kovaříková

Další zprávy z této kategorie