rozhovor

Dnes odpovídá...
Baví mě „hrabat se“ v datech

V CAFIN si obzvláště považujeme těch, kteří jsou nejen zapáleni pro to, co dělají, ale také se chtějí v dané oblasti vzdělávat a posouvat své schopnosti stále dál. Jedním z nich je bezesporu Jakub Vozar, controller ve společnosti PO Lighting Czech.

Co podle Vás znamená být dobrým controllerem?

Být dobrým controllerem pro mě znamená mít chuť se učit porozumět byznysu, aby byl controller schopen předávat managementu informace, které jsou cílené, důležité a přesné pro rozvoj společnosti. Mít silně vyvinuté analytické myšlení a hledat příčiny toho, co se děje nejen v číslech, ale i v procesech společnosti. Být komunikativní a umět prodat managementu právě ty důležité informace, aby na jejich základě mohl jednat.

Čím se vyznačuje ideální člen Vašeho týmu?

Ideální člen mého týmu je ten, který má jak smysl pro kontext čísel a byznysu, tak smysl pro detail a analytické myšlení. Poté dokáže plnit roli controllera – tedy partnera managementu – se vším všudy.

Co jste se z toho, co je důležité pro výkon Vaší profese, nenaučil při studiu, ale osvojil jste si to až praxí?

Bylo to hlavně praktické pojetí podnikové ekonomiky než to, které se vyučuje ve školách. Bohužel realita je poněkud složitější než ideální prostředí, ze kterého často jednotlivé příklady pocházely.

Dále pak mít trpělivost ve chvílích, kdy neznám všechny potřebné údaje nebo nemám všechna data, která bych jinak ve školním prostředí měl jednoduše dostupná. V praxi se jen málokdy stane, že mám všechno, co potřebuji hned po ruce. Většinou je potřeba zažádat si o další přístupy do dalších databází, nebo se potkat s několika lidmi, kteří mi buďto data poskytnou nebo mě nasměrují na někoho jiného, či si je ve výsledku budu muset sám „vymyslet“, někdy za pomoci pravděpodobnosti a statistiky a někdy jen s pomocí intuice, že to všechno dobře dopadne.

Co Vás nejvíc baví na Vaší současné práci?

Moje krédo na LinkedIn je, že se „stále učím něčemu novému“ a to je v podstatě definice toho, co mě na mé současné práci a kariéře baví nejvíce. Vždy, když se zdá, že už tomu člověk přišel na kloub, objeví se řada věcí, na kterých je potřeba pracovat a dovzdělat se.

Konkrétně vedle toho, že rád přijímám nové výzvy, je to hlavně reporting a data storytelling a baví mě „hrabat se“ v datech a nalézat v nich informace, které pak mohou pomoci při rozhodování managementu.

Které nástroje vám při Vaší práci nejvíce pomáhají?

Co bych to byl za controllera, kdybych nepoužíval Excel… To je největší sluha a občas i pán, když je potřeba se na něj spolehnout ve chvílích nejtěžších v posledních vteřinách uzávěrky, že všechny vzorečky, formule a kdoví co ještě funguje, tak jak má, a výsledek tak bude ukazovat to, co doopravdy má.

Poslední roky jsem si taktéž velmi oblíbil nástroj Power BI, který pomáhá nejen zobrazit příběh dat jednotlivých středisek, divizí nebo celé společností, ale současně umožňuje nahlédnout do všech možných detailů, které databáze obsahuje.

Máte (třeba nejen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tuto osobu?

Bohužel neumím vyjmenovat jednu osobu, řekl bych, že jsem se nechal formovat všemi vedoucími a manažery, se kterými jsem se potkal a vzal si od každého kousek toho, co jsem v dané chvíli potřeboval vědět a znát.

Vedle lidí, se kterými jsem přímo pracoval, jste to i Vy z CAFIN a Controller Institutu, protože jsem prošel několika školeními a konferencemi, kde jsem čerpal inspiraci, a které mě vždy posunuly znalostně a kariérně dál.

Co Vás vedlo k tomu připojit se do asociace CAFIN? Jaká máte očekávání?

Byla to právě možnost vzdělávat se v oboru financí od lidí, kteří mají za sebou daleko více zkušeností, než mám já. Rád bych se v budoucnu více účastnil konferencí a více networkoval.

Na které akce asociace CAFIN nebo Controller Institutu, kterých jste se zúčastnil, rád vzpomínáte a proč?

Poslední akce, které jsem se zúčastnil byla loňská konference IT pro finance, která byla velmi inspirativní a přínosná v tom, že to byla konečně jedna z mých prvních offline akcí, kterých jsem se účastnil, a současně mě přivedla na několik myšlenek využití Power Apps a dalších nástrojů pro svoji práci.

Jaký je Váš nejoblíbenější způsob relaxace?

Od narození dcery jsou to procházky s kočárkem; dále když je čas a energie, tak si rád přečtu inspirativní či zábavnou knihu, a když není energie a dcera spí, tak vyhraje Playstation, jakožto velký pomocník při defragmentaci rozpolcené mysli controllera.

Máte nějaké pravidlo, kterým si usnadňujete život? 

Ano, je to pravidlo OHIO – Only Handle It Once. Nerad dělám manuální věci, a to se bohužel občas týká nejen práce v Excelu a Power BI, ale i doma, takže se snažím vymýšlet takové cesty, které mi umožní vytvořit si systém, který to pak dělá opakovaně za mě, nebo stroj, který tu práci za mě doma udělá sám. Myslím tím samozřejmě třeba robotický vysavač, ne svoji ženu.

 

Jakub Vozar

Jakub aktuálně pracuje jako R&D Controller ve společnosti PO Lighting Czech. Po několika letech tak opustil svět controllingu v IT a ryze českém prostředí a vrhnul se do světa controllingu ve výrobním a nadnárodním podniku, který, jak sám říká, mu „zase otevřel oči o trochu více“. Současně se s kolegy snaží dále rozvíjet controllingové procesy v engineeringu, dále automatizovat, co ještě není, a vnést více barev a pohledů skrze Power BI.

Další zprávy z této kategorie