rozhovor

Dnes odpovídá...
Jaroslav Mrnka

Jaroslav Mrnka je jednatelem společnosti, která dodává lankové systémy do mnoha významných světových automobilek (Škoda Auto, Audi, Daimler, Volvo, Aston Martin, Ford, …). Přesto za svůj největší životní úspěch považuje svoji fungující rodinu.

Jaroslav Mrnka

Co podle Vás znamená být dobrým CEO?


Podle mne je to určitě umět si vybudovat dobrý tým a udržet si ho. Motivovat ho k výzvám, které se před Vámi neustále objevují. Sdílet s ním úspěchy a být oporou když se nedaří.


Co jste se z toho, co je důležité pro výkon Vaší profese, nenaučil při studiu, ale osvojil jste si to až praxí?


Každý den je jiný a každá situace vyžaduje specifický přístup. Zkušenosti jsou prostě nepřenositelné a ty Vás na žádné škole nikdo nenaučí. Ty musíte zažít na vlastní kůži a z případných chyb se poučit a  neopakovat je. Jsou to i každodenní situace, které musíte řešit, musíte umět udělat rozhodnutí a vzít za něj odpovědnost, a to si ze školy také nepřinesete.


Co hodnotíte jako svůj dosavadní největší úspěch? Na co jste nejvíce hrdý?


Asi za největší úspěch považuji, že mám dobře fungující rodinu a že se nám spolu s manželkou podařilo dobře vychovat děti, na které jsme opravdu velmi hrdí. A taky to, že i po 25 letech mě ta práce pořád baví.


Máte (třeba nejen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tuto osobu?


Těch vzorů je hodně, ale že bych se upínal jednoznačně na nějakou osobnost tak to ne. Snažím se soustředit na náš byznys a nerozptylovat se okolím ani se nějak moc s nikým nesrovnávat. Ze všeho nejvíce si vážím a obdivuji moji manželku, jak zvládá práci ve firmě, zvládla děti (které už mezitím  odrostly) a také domácnost, tak to opravdu obdivuji.

 

Má Vaše profese nějaký vliv také na Váš soukromý život – projevuje se u Vás něco jako profesionální deformace?


Určitě ano. S manželkou pracujeme v jedné firmě a oddělit profesní a soukromý život se nám moc nedaří. Těch večerů, kdy otevřeme nějaká profesní témat je asi hodně.

 

Jedním z předmětů zájmu asociace CAFIN je sledování kariérních cest v oblasti financí? Jaká byla Vaše dosavadní kariérní cesta? Jaké momenty zpětně hodnotíte jako klíčové?


Inženýrský titul jsem získal v roce 1987 na VUT Brno. V témže roce jsem nastoupil do I. Brněnské  strojírny v Brně na pozici konstruktér. Tady jsem si i přičichnul ke kouzlu obchodu a projektového managementu, a to asi rozhodlo, jakou cestou se budu ubírat. V roce 1990 jsem založil společnost, která se zabývala návrhy a výrobou jízdních kol, v roce 1999 jsem založil společnost Project Controls, která se zabývá vývojem a výrobou ovládacích mechanismů pro uzamykací a odjišťovací zámkové systémy. Naše zaměření je dnes výhradně na automobilový průmysl a našimi zákazníky jsou všechny evropské automobilky a také moduloví dodavatelé uzamykacích systémů. Zde působím na pozici CEO. V roce 2015 jsem spoluzaložil společnost VMAutomatizace, která se zabývá robotizací a automatizací výrobních linek. Pokud bych se měl zpětně ohlédnout a najít nějaký klíčový milník, tak ten by šel asi hodně do historie. Možná snad až k mým rodičům a jejich přístupu k mé výchově.

 

Co Vás vedlo k tomu připojit se do asociace CAFIN? Jaká máte očekávání?

 

Jednou jsem našel v emailu nabídku nějakého workshopu a taky mne tam zaujaly ještě nějaké následující školení. Spočítat, že pokud se staneme členem, tak se nám to rychle vrátí, nebylo až tak složité. Pak jsem ale zjistil, že se tam setkáte se super partou lidí a odnesete si nové kontakty a nové zkušenosti. Rád se setkávám s lidmi a diskutuji o možnostech, jak věci dělat jinak. Dnes už mohu říci, že oceňuji možnost potkat s novými lidmi z praxe a možnost konzultovat zkušenosti tzv. „out of the box“. V polovině tohoto roku jsme posílil náš tým o nového člena a tak už dnes profilujeme jeho růst a CAFIN rozhodně bude u toho.

 

Na které akce asociace CAFIN nebo Controller Institutu, kterých jste se zúčastnil, rád vzpomínáte
a proč?


Některých akcí jako bylo Vánoční setkání s Janem Mühlfeitem jsem se bohužel nemohl zúčastnit. Setkání s Václavem Novákem jsem si ale už ujít nenechal. Jeho podání je vždy velmi zajímavé a někdy i zábavné. Při večerním networkingu jsem měl možnost rozvinout i zajímavou diskusi, jak s panem Novákem, tak i s Janem Huškem. Rád na tento den vzpomínám.


Kterých plánovaných akcí asociace CAFIN nebo Controller Institutu byste se ráda zúčastnil a proč?


Zatím nemám vytipovanou konkrétní akci, ale rád bych navštívil nějaký workshop zabývající se BI. V brzké době ale plánujeme setkání s panem Tomášem Nekvapilem, chtěl bych, abychom ušili nějaké vzdělávání pro náš controlingový tým přímo na naše potřeby. Já si workshopy CAFINu servíruji za odměnu, takže si tam určitě něco najdu. Také bych se rád zúčastnil spolu i s manželkou Vánočního setkání, tak snad mi to vyjde. Před Vánocemi je můj program vždy hodně nabitý.

 

Co považujete jako největší zátěž pro podniky a podnikatele v této době?


Dnes, poté co mám zkušenosti s odbory, tak určitě odborové organizace. Dál to určitě nechci rozvíjet.


Jak vnímáte nastupující éru Průmyslu 4.0? Projevil se tento fenomén již u vás ve firmě?


Možná jsem už na tuto otázku částečně odpověděl. V roce 2015 jsem spoluzaložil společnost VMAutomatizace, která se zabývá robotizací a automatizací výrobních linek. Ta vznikla prioritně, aby pokryla potřeby společnosti ProjectControls. Takže u nás jsme do toho šly už před třemi lety.

 

Jaký je Váš nejoblíbenější způsob relaxace?


Rodina, sport a přátelé – určitě i v tomto pořadí.

 

Máte nějaké pravidlo, kterým si usnadňujete život?


Mít radost z dobře odvedené práce, těšit na nové výzvy a podpora dobrého týmu. Ne, ale vážně je  potřeba najít i vyvážení mezi prací a osobním životem. V mém případě mi k tomu hodně pomáhá moje rodina a sport. Snažím se i tak v rychlém a náročném životě najít čas na sport, cyklistiku a sjezdové lyžování, to jsou sporty, na které si i s rodinou snažím vždy najít čas. V neposlední době to jsou i přátelé, žijeme na jižní Moravě, takže dobré vínko a přátelé. Asi bych to celé shrnul citátem Jeffa Bezose
„Work hard, have fun,make history“.

 

 

 

Ing. Jaroslav Mrnka

_______________________________________________________

Jaroslav absolvoval Strojní fakultu na Vysokém učení technickém v Brně obor Strojírenská technologie. Začínal jako konstruktér u První Brněnské strojírny s. p. V roce 1990 založil společnost zabývající se návrhy a výrobou jízdních kol. Od roku 1999 působí jako jednatel společnosti Project Controls, která se zabývá vývojem a výrobou ovládacích mechanismů pro uzamykací a odjišťovací zámkové systémy. V dnešní době společnost vyrábí a dodává komponenty nejrůznějším světoznámým automobilkám.

Další zprávy z této kategorie