rozhovor

Dnes odpovídá...
Ing. Jan Bolek, DEK, a.s.

Vystudoval VŠE v Praze, obor Podniková ekonomika a management. Při pobytu na dánské Copenhagen Business School studoval manažerské účetnictví. Od roku 2007 působí jako vedoucí controllingového oddělení pro skupinu DEK, kde má na starosti nastavení a kontrolu účetních procesů, nasazení controllingových nástrojů (rozpočtování, řízení efektivity nákladů, analýzy prodeje, optimalizace pracovního kapitálu) a vývoj manažerského informačního systému.
Ing. Jan Bolek, DEK, a.s.

Ovlivnila současná hospodářská situace pohled na controlling a jeho úlohu resp. význam u vás ve firmě?

Po silném extenzivním rozvoji v letech předcházejících se v posledních letech naše společnost zaměřila na intenzivní využití svého současného postavení. Při snaze o zvyšování ziskovosti hraje controlling podstatnou roli – jednak jako tvůrce systému pro sledování nákladů, ale také jako koordinátor již dříve používaných, ale roztříštěných nástrojů, zdrojů informací a způsobů sledování klíčových ukazatelů. Všechny činnosti probíhající ve firmě se tak postupně dostávají pod jednu společnou, ekonomickou „střechu“.

Co v současné době nedá finančním ředitelům resp. controllerům nejvíce spát?

Nynější hospodářská situace se odráží na zvýšené pozornosti k financování firem. V našem případě to znamená neustávající práci na optimalizaci pracovního kapitálu, zejména v zásobách a v pohledávkách. V těchto oblastech, ale i v dalších, jako jsou např. investice, ať už majetkové nebo do vlastních zaměstnanců, došlo v posledních letech ke změně přístupu. Dosud úspěšné vzorce chování se musely přizpůsobit nové situaci a ukázalo se, jak potřebné je umět včas zareagovat a mít připravené scénáře pro překonání hubenějších období, ačkoli procházet pozitivním obdobím růstu jistě bylo a vždy bude příjemnější.

Promítla se náročnost doby také do výběru používaných manažerských a controllingových nástrojů a jak?

Nároky na včasnost a přesnost informací za těchto předpokladů samozřejmě vzrůstají. Z pohledu technických i metodických nástrojů jsme proto v poslední době urazili dlouhou cestu. Vývoj vlastního ERP systému za účelem zkvalitnění pořizování dat, nové postupy při schvalování externích i interních dokladů i nasazení manažerského systému pro reporting a plánování, to vše jsme podnikli s cílem, abychom tyto nároky naplnili. Neméně důležitou součástí naší práce je ale i dobrá komunikace s kolegy z ostatních oddělení a dosažení a udržení shody na zvolených ekonomických postupech a principech.

 

Další zprávy z této kategorie