rozhovor

Dnes odpovídá...
Ing. Helena Hostková, finanční ředitelka ČEPRO

Od roku 2009 je finanční ředitelkou a místopředsedkyní představenstva ve společnosti ČEPRO. V předchozích letech zastávala funkci manažerky útvaru analytické podpory divize Výroba ve společnosti ČEZ. Má také mnohaleté zkušenosti z automotive sektoru – ve společnosti TRW Autoelektronika Benešov byla finanční i výkonnou ředitelkou a prokuristkou. Svou impulsní přednáškou „Ovlivňování firemních procesů k efektivnímu řízení podnikových financí“ zahájila druhý den 16. Controllingového fóra.
Ing. Helena Hostková, finanční ředitelka ČEPRO

Mohla byste krátce představit téma Vaší přednášky na 16. Controllingovém fóru?

Ve svém vystoupení na Controllingovém fóru bych se chtěla podělit o zkušenosti z realizací procesních změn ve společnostech, na kterých jsem měla tu čest se podílet, a upozornit na úskalí, chyby a příležitosti, které tyto změny přinášejí.

Proč je pro Vás účast na Controllingovém fóru v pozici řečníka zajímavá?

Mám-li být upřímná, tak při různých setkáních a různých diskuzích zjišťuji, že dost často řešíme ve firmách podobné situace a pokud se dozvíme, že je někdo řešil již před námi, máme šanci vyřešit je lépe a rychleji s využitím zkušeností jiných. Po mnohaleté praxi v různých oborech podnikání se domnívám, že i mně přihrál život různé zapeklitosti k řešení a možná pro některé bude zajímavé slyšet, jak jsme se v našich týmech s nimi poprali.

Tématem letošního Controllingového fóra bylo finanční myšlení. Jste jedna ze dvou žen, které na fóru vystoupí. Myslíte si, že „finanční myšlení“ žen je v profesionální oblasti jiné než „finanční myšlení“ mužů?

Myslím, že téma rozdílnosti mužů a žen, a to nejen v manažerských pozicích, bylo již dostatečně popsáno. Podle mého se v dobrém týmu se mohou oba světy skvěle doplňovat. Jenom je důležité, aby každý využíval svoje schopnosti ve správné oblasti. Myslím, že není nic horšího, než když se snažíte ze skvělého účetního udělat obchodníka.

Je podle Vás finanční myšlení něco, co se může naučit každý, nebo je třeba pro něj mít také „talent“, se kterým se člověk musí narodit?

S určitými předpoklady se člověk rodí. Kreativního člověka těžko naučíte milovat čísla. Ale můžete mu pomoci těm číslům do určité míry porozumět, tak, aby to bylo prospěšné oběma stranám. Je to jen o využívání příležitostí k rozvoji nás samých. Když si pořád budu říkat, že nemám ráda matematiku a nikdy se ji nenaučím, asi se tak skutečně stane. Když budu mít snahu ji ale  pochopit a učit se nové věci, nestane se ze mě sice matematický génius, ale nové znalosti mě určitě obohatí.

Další zprávy z této kategorie