studie

Digitální pomocníci nejen pro controllery II

Milí čtenáři, tato příloha vám pomůže se zorientovat ve světě digitální produktivity v roce 2021.

Osobní kontakt je nenahraditelný

Adam Šoukal je zakladatel fintech startupu Roger, který pomáhá firmám financovat faktury a do kterého nedávno investičně vstoupila Komerční banka. V rozhovoru sdílí své zkušenosti s digitálními nástroji uvnitř svého týmu, ale i pro své klienty.

Tato příloha je o digitálních pomocnících v kapse. Jakou aplikaci nebo funkci mobilu jste objevil nebo začal používat v posledním roce?

Loni vydal Roger novou appku, takže ta je samozřejmě moje nejoblíbenější.

Kromě toho jsem si loni předplatil členství v aplikaci Strava, kterou spolu s Garmin Fenix 5 od 2017 používám při sportování. Myslím, že Strava bude v dohledné době jednou z nejhodnotnějších firem na světě. Není to jenom o datech a o tom, jestli zrovna běžím rychleji nebo jedu pomaleji, ale je tam i komunitní a sociální rozměr, který mi vyhovuje mnohem více, než třeba jiná sociální média Facebook a LinkedIn. Myslím, že je to právě díky spojení se sportem, ze kterého si často odnášíme ty nejhezčí zážitky.

Jaké mobilní aplikace a nástroje pomáhají vašemu týmu sdílet informace, komunikovat a jednoduše spolupracovat na dálku?

Jsme fintech, takže jakékoliv, ale zároveň si umíme dobře vybrat. Pracujeme s klasikou jako je Zoom, Teams, Slack, prostě cokoliv, na čem se domluvíme. Ke sdílení real-time dat nám slouží Power BI. Jsme celkem přizpůsobiví. Nejvíc ale sedíme u našeho interního CRM Podio. Používáme prémiovou verzi, která nám umožnila modifikovat jednotlivé moduly. Za ty roky používání se pro nás Podio stalo alfou a omegou dat a informací Rogera.

Mohou vaši zákazníci přistupovat k vašim produktům pomocí mobilu?

Samozřejmě, již léta jsme plně online a naši klienti mají možnost všechnu komunikaci s Rogerem řešit na dálku a online. Díky naší aplikaci mohou klienti využívající Rogera fakturu jednoduše vyfotit a poslat z mobilu – doslova odkudkoliv.

Dalšími vychytávkami pro klienty jsou integrace Rogera do elektronické výměny dat EDI a další pluginy do fakturačních systémů nebo také naše bezkonkurenční rozhraní Invoice Financing pro financování dodavatelského řetězce, díky kterému jednoduše pomáháme velkým společnostem zkracovat splatnosti dodavatelských faktur.

Pro investory do faktur před splatností je to pak taky naše aplikace Roger, díky které mohou investovat odkudkoliv a kdykoliv.

Jaké nástroje, postupy či rutiny používáte k osobní prioritizaci, abyste měl jistotu, že děláte na tom nejdůležitějším a že se nenecháte pohltit vírem každodenních urgencí?

Jsem tvorem nedisciplinovaným a roztržitým, takže si čas docela pečlivě plánuji. Ať už se jedná o schůzky s klienty, partnery, interní meetingy anebo třeba jen pracovní sloty a deadliny. Můj diář mi nedává moc prostoru pro chybu. Primárně si vše dávám do diáře v Outlooku, který se snažím mít synchronizovaný s Google Calendar v mobilu, což k mému velkému překvapení ani ve 2021 ještě ne
úplně spolehlivě funguje.

Jak si udržujete psychické zdraví a odstup od technologií, aby vás úplně nepohltily?

Někdy nechávám večer mobil v práci, což je velmi očistné a měl bych to dělat častěji. Jinak mi kromě dětí dělá radost sport. Teď, když už je tepleji, tak se snažím najet 200 km za týden na silničním kole. V zimě jsem místo toho aspoň 2krát až 3krát týdně vyběhl, mám svoje 8 km kolečko. Občas jsem běh proložil Zwiftem, na který mám připojené Elite Suito. Když se zadařilo odjet, tak jsem neoblíbený běh proložil běžkami (na kterých zásadně jen bruslím) nebo ještě lépe skialpy.

Nahradil mobil osobní kontaktpři navazování novýchobchodních partnerství?

Myslím si, že osobní kontakt v obchodním jednání jenenahraditelný. Loni jsme měli několik nových velkých implementací systému financování dodavatelského řetězce Invoice Financing, a i přesto, že spoustu věcí jsme s CFOs vyřešili přes telefon nebo videokonferenci, tak bylo i hodně osobních schůzek. Držíme se toho, že ohledně osobního setkání vždy záleží na preferenci partnera. Zoom, Skype nebo Teams jsou skvělé platformy, ale oproti osobnímu kontaktu mají svoje specifika a prerekvizity.

TIP Jiřího Benedikta: Zavádění změn ve firmě

Při zavedení nových nástrojů se setkáte nejen s nadšením, ale pravděpodobně i s odporem některých lidí. Řízení změny ve firmě je vždy náročné, možná náročnější než implementace samotné technologie. Pokud jako manažer zavádíte ve svém týmu nové digitální nástroje, je třeba nejprve skutečně a upřímně naslouchat všem, kteří mají obavy ze změny, poté trpělivě znova a znova vysvětlovat výhody. Velmi důležité je také zapojit tým do spoluvytváření pravidel používání nástrojů.

Mysl jako klidná voda

 … znamená, že máte jistotu, že jste na nic nezapomněli a že vše důležité stihnete. K tomu slouží řízení úkolů. Všichni z vás máte pravděpodobně již nějaký existující systém, jak mít všechno pod kontrolou a na nic nezapomenout, jinak byste v dnešní rychlé době nepřežili v práci ani týden. Pokud ale cítíte, že je čas vaše řízení úkolů pozvednout na novou úroveň a využít k tomu novou technologii, tady je pro vás přehled, kam sáhnout.

Microsoft Todo

Tento nástroj má moje jednoznačné doporučení, a to z několika důvodů.

  1. Má velmi dobré uživatelské rozhraní a dobře se používá. Tato aplikace se dříve jmenovala Wunderlist a byla na špičce co do funkčnosti a uživatelské přívětivosti a na vrcholu zůstává i po pohlcení softwarovým gigantem.
  2. Je zcela zdarma se všemi funkcemi, stačí jen pracovní nebo soukromý účet Microsoft.
  3. Pokud máte Microsoft 365, do aplikace se vám sbíhají nejenom vaše osobní úkoly, ale i úkoly z MS Outlook, emaily označené vlaječkou, ale také týmové úkoly z aplikace Planner, o které budu psát dále v textu.
  4. Vše je v cloudu a jednoduše dostupné na vašem mobilu, v Outlooku nebo přes webový prohlížeč na kterémkoli PC.

Jiné aplikace pro osobní správu úkolů

Pokud nechcete z nějakého důvodu používat Microsoft Todo, existuje naštěstí mnoho alternativ všech tvarů a barev.

Todoist

Velmi podobný Microsoft Todo. Základní verze je zdarma, za pokročilejší funkce si nepatrně připlatíte. Umí vše, co potřebujete, a má velmi dobré uživatelské prostředí. Navíc nabídne třeba statistiky, jak se vám daří plnit termíny a dělat úkoly.

Apple Připomínky

Jednoduchá, ale funkční aplikace pro majitele iPhonů. K úkolům se ale bez problémů dostanete pomocí počítače s Windows, a to přes prohlížeč. Líbí se mi třeba možnost připomínek svázaných s místem (až přijedu domů / do práce) nebo diktování nových připomínek přes Apple Watch. 

Google Tasks – Tuto jednoduchou appku zdarma využijí uživatelé Gmailu nebo Google Workspace. Líbí se mi možnost vytvoření úkolu přetažením emailu do todo listu.

Things 3 – Krásná a elegantní aplikace, ale běží pouze na Apple produktech. Výhodou je pouze jednorázová platba bez měsíčních poplatků.

V příštím newsletteru CAFINu projdeme část "Méně detailů, více hotovo a Zalévání květin v hořícím domě".

Další zprávy z této kategorie

  • IFRS standardy v českých firmáchPracovní skupina IFRS platforma přináší výsledky svého výzkumu. Pod záštitou České asociace pro finanční řízení (CAFIN) vznikl unikátní projekt, jeho...
  • Zaostřeno na... Finanční manažerAnalýza finančních pozic byla realizovaná mezi příznivci České asociace pro finanční řízení v rámci portálu Linked In.  Data byla zpracována s ohledem...
  • Zaostřeno na... Finanční ředitel Analýza finančních pozic byla realizovaná mezi příznivci České asociace pro finanční řízení v rámci portálu Linked In.  Data byla zpracována s ohledem...
  • Zaostřeno na... controlleraAnalýza finančních pozic byla realizovaná mezi příznivci České asociace pro finanční řízení v rámci portálu Linked In.  Data byla zpracována s ohledem...
  • Zaostřeno na... vedoucí controllinguAnalýza finančních pozic byla realizovaná mezi příznivci České asociace pro finanční řízení v rámci portálu Linked In.  Data byla zpracována s ohledem...