článek

Reportáž: Controllingové fórum - svátek všech controllerů

Připomeňte si s námi loňské, tedy 24. Controllingové fórum, které  se konalo 16. a 17. září v hotelu Sen v Senohrabech. Jeho motem bylo téma partnerství. Je skutečně controller partnerem managementu v jeho rozhodování? Jak by to být mělo a jak to skutečně je? Bere management controllera do party a pokud ne, co se musí stát, aby tomu tak bylo?

Po dopoledních zahřívacích workshopech, ve kterých se prezentovaly společnosti INEKON SYSTEMS, COPS Financial Systems, Fidoo a GIST, byl zahájen hlavní program fóra. Do křesel pro hosty usedli dva CEOs a dva CFOs, aby se utkali v diskusi ohledně partnerství v businessu tak, jak ho znají ze svých firem. Hosty byli Dita Chrastilová (Orpea - Clinea), Richard Netopil (Promens Zlín), Vilém Skulina (Trumf International) a Václav Řehoř (ex-CEO Letiště Praha). Kdo očekával ostrou výměnu názorů a konfrontaci, byl zklamán. Sdílet firemní cíle a vzájemně se v týmu doplňovat je společným přáním CEOs a CFOs.

Jaká je budoucnost (a jaká byla minulost) controllingu nám ve své přednášce nastínil profesor Heimo Losbichler (International Group of Controlling). Podívali jsme se společně až do roku 1899 a zjistili, že hlavní myšlenky – snaha pomoci při maximalizaci hodnoty, se za 122 let příliš nezměnily. Co se mění jsou technologie, dostupnost dat a možnosti jejich zpracování a sdílení.

Martin Popelka (DHI WASY) se s námi podělil o svoje zkušenosti s lokálním controllingem v globální zahraniční firmě a v závěrečném příspěvku prvního dne jsme od Tomáše Nekvapila (Controller Institut), který zná praxi z různých firem v českém prostředí, očekávali jistou míru pragmatismu a konfrontaci reality všedního dne controllera s vizemi a myšlenkami z první části odpoledne. Na potřebě propojení controllingu s managementem a ostatními odděleními firmy se shodli nakonec všichni.

Zbývající část dne byla již o něco méně formální. Po večeři přijal pozvání do křesla pro hosta ještě jednou pan Václav Řehoř a podělil se s námi o svůj příběh, ve kterém vystřídal jak roli CFO, tak CEO. Dozvěděli jsme se od něj, jaké to je těžit diamanty v kanadské divočině a jaké to je řídit Letiště Praha v době před covidem i během něj. V jaké roli se dá zažít větší dobrodružství si posluchači mohli porovnat sami. Praktický trénink partnerství v týmu jsme si vyzkoušeli během hry Rallye, poté byl už skutečným závěrem dne živý koncert skupiny Hitback.

Využít den naplno znamená začít s prezentací hned u snídaně. Olga Rudáková (konzultant a lektor v oblasti vizualizace dat) tak nenuceně vložila několik inspirací mezi párky s míchanými vajíčky. Kdo se těšil na koláčové grafy k ranní kávě, byl možná zklamán. Nadhled a zkušenosti se storytellingem v dashboardech jsme si užili všichni.

Velký dopolední blok přinesl zkušenosti z každodenní controllingové praxe od Michala Okrouhlého (Škoda Transportation), Jiřího Čechlovského (MVV Energie CZ), Jakuba Krejčíře (Alza) a Jiřího Kovaly (Faurecia FECT EU).

Konferenci uzavřel trenér, mentor a kouč Jiří Kastner (KASTY), aby nám vysvětlil, proč jsou účetní oddělení a controlling tak často pod vlivem stresu a frustrace. A pokud si myslíte, že nejsou, tak vám gratuluji, nicméně i to je důvodem k zamyšlení – neuniklo vám něco? A zamyslet se můžeme společně, tentokrát na jubilejním 25. Controllingovém fóru, které již chystáme na jaro příštího roku.

 

Ing. Stanislav Beránek, MBA

Působí jako CFO ve společnosti Lagardere Travel Retail, kam nastoupil v roce 2002. V Lagardere vystřídal několik pozic od Store Planning Managera, přes Business Controllera až po tu stávající. Vystudoval ČVUT, Fakultu stavební, zúčastnil se výměnného studijního programu na DTU v Kodani a doplnil si ekonomické vzdělání MBA při VŠE v Praze.

Další zprávy z této kategorie