článek

Od ledna přibude 41 nových zákonů. Jak ovlivní vaši práci a život?

České zákony se vyvíjejí překotně a mnohdy nepředvídatelně. To nutí podnikatele hrát hru, jejíž pravidla se neustále mění, aniž by je o tom někdo předem informoval. Výsledkem jsou obavy, nejistota i nedůvěra. Proto se vyplatí sledovat, jaké legislativní změny se chystají – abyste nepropásli novinku, která může ohrozit váš byznys, ale také přinést neopakovatelnou příležitost.

Letos v září jsme pro vás ve spolupráci s advokátní kanceláří Škára & Partners na toto téma připravili pracovní snídani.

Zákony zavčas: Právní antivirus pro členy CAFIN

Advokátní kancelář Jaromíra Škáry je odborným garantem služby Zákony zavčas, která funguje jako „právní antivirus“: sleduje za podnikatele legislativní novinky a v emailových zpravodajích je o nich stručně a jasně informuje. Zákony zavčas překládají nejdůležitější informace z právničtiny do „lidštiny“ tak, abyste si je mohli přečíst třeba u ranní kávy. Neposkytují sáhodlouhé a nudné analýzy, ale srozumitelné podklady pro manažerská rozhodnutí. A máme pro vás dobrou zprávu: v novém roce budou moci výhody Zákonů zavčas využívat i členové České asociace pro finanční řízení.

O Vánocích odpočívejte – začátkem roku vám pošleme všechny rozbory

K 1. lednu 2022 nabude účinnosti 41 nových právních předpisů schválených minulou Poslaneckou sněmovnou. Tým Zákonů zavčas pro vás jako užitečný vánoční dárek připravil přehled hlavních změn, které pro podnikatele z těchto norem vyplývají. Víme, že svátky jsou už za dveřmi a většina z vás stihne před koncem roku vyřešit pouze nejakutnější věci. Proto vám tyto legislativní novinky zašleme až na začátku ledna, a to postupně v několika zpravodajích – aby vás informace nezahltily a mohli jste si je v klidu pročíst. Nemusíte se bát, že byste o cokoliv přišli. Právní antivirus Zákonů zavčas bude pracovat i během Vánoc. A kdyby se objevila další novinka, na kterou byste museli reagovat neprodleně, budeme vás obratem informovat.

Ochutnávka: bezpečný boční odstup při předjíždění cyklisty

Zajímá vás, jakým způsobem právníci legislativní změny zpracovali? Zde je malá ochutnávka, k níž v lednu dostanete ještě podrobnější rozbor: K 1. lednu 2022 nabývá účinnosti kontroverzní změna zákona č. 365/2021 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. Ukládá řidiči, aby při předjíždění udržoval bezpečný boční odstup. Za ten je v případě předjíždění cyklisty považována vzdálenost 1,5 metru mezi okrajem vozidla (včetně vozíků apod.) a jízdním kolem či samotným cyklistou. Při rychlosti pod 30 km/h postačí odstup alespoň 1 metr. Až praxe soudů nebo další novela zákona ukáže, zda bude pojem „bezpečným bočním odstupem se rozumí vzdálenost“ vykládán jako podmínka, kterou lze vyvrátit, či nikoliv. Pokud by převládl první výklad, bylo by vždy možné prokázat, že bezpečný odstup šlo dodržet i s menším rozestupem.

Další zprávy z této kategorie