článek

Navrhované změny v oblasti daně z příjmů fyzických osob

V Poslanecké sněmovně se projednává novela zákona o investičních společnostech – EU. Pozměňovacími návrhy k této novele jsou navrženy také úpravy některých ustanovení v oblasti daně z příjmů fyzických osob. Ty reagují zejména na některé výkladové nejasnosti či zřejmě nežádoucí efekty, které přinesly změny daňových zákonů od roku 2024. Níže vám přinášíme  stručný přehled navrhovaných změn. Je však třeba vyčkat na finální znění této novely.

Možnost osvobození příspěvku na stravování pro bývalé zaměstnance – důchodce

Konsolidační balíček přinesl sjednocení podmínek pro osvobození příspěvku zaměstnavatele na stravování. Peněžní i nepeněžní příspěvek je osvobozený do výše 116,20 Kč na směnu, a je mimo jiné podmíněný výkonem práce alespoň 3 hodiny v rámci směny či kalendářního dne. Tím zanikla možnost osvobození příspěvků na stravování v situaci, kdy zaměstnavatelé umožňují navštěvovat své závodní jídelny bývalým zaměstnancům, důchodcům. Novela by měla za určitých podmínek znovu umožnit osvobození příjmu ve formě zvýhodněné ceny za stravování v závodní jídelně zaměstnavatele pro bývalé zaměstnance, důchodce, a to zpětně od 1. 1. 2024. Osvobození u těchto bývalých zaměstnanců se však nebude vztahovat na stravenky či stravenkový paušál.

Hodnota nepeněžitého příjmu ve formě příspěvku zaměstnavatele na použití zařízení péče o děti předškolního věku na úrovni „státních“ zařízení

V souvislosti se zavedením limitu osvobození některých nepeněžních benefitů ve výši poloviny průměrné mzdy, navrhují zákonodárci alternativní způsob ocenění příjmu zaměstnance ve formě příspěvku zaměstnavatele na použití zařízení péče o děti předškolního věku. Tím by mělo nově být ocenění v místě a čase obvyklou cenou za použití mateřské školky zřízené státem, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí, nebo nejvyšší měsíční úplatou za předškolní vzdělávání podle vyhlášky upravující předškolní vzdělávání se zohledněním reálné doby používání zařízení. Zaměstnavatel si může zvolit, zda příjem zaměstnance, plynoucí z příspěvku na využívání předškolních zařízení u zaměstnance, ocení právě touto novou metodou, či použije cenu obvyklou. Tato alternativa ocenění příjmu by měla být dostupná zpětně od 1. 1. 2024.

Osvobození nepeněžního příjmu z účasti zaměstnance na akci pořádané zaměstnavatelem

Z důvodu zavedení limitace osvobození u „volnočasových“ benefitů a nepeněžitých příspěvků na stravování, přinesl konsolidační balíček nové osvobození příjmu zaměstnance z účasti zaměstnance nebo jeho rodinného příslušníka na sportovní nebo kulturní akci pořádané zaměstnavatelem pro omezený okruh účastníků. Pro zpřesnění textu zákona v souladu s původním záměru zákonodárce, kdy toto osvobození mělo mířit např. na vánoční večírky či oslavy výročí firmy, by měla novela přinést úpravu textu zákona v podobě osvobození nepeněžní příjem zaměstnance či jeho rodinného příslušníka z účasti na společenské akci, včetně té s kulturním nebo sportovním prvkem. Prakticky však nedochází výkladově ke změně aplikace tohoto ustanovení.

Zmírnění podmínky osvobození příjmu z prodeje nemovité věci použité na vlastní bytovou potřebu

Pokud fyzická osoba prodá rodinný dům či jednotku, ve které měla bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let, či ve které nebydlela (pro nemovité věci pořízené od 1. 1. 2021), ale použije získané prostředky na obstarání vlastní bytové potřeby, je příjem z prodeje takové nemovité věci osvobozený. Toto osvobození je však podmíněné podáním oznámení správci daně do konce lhůty pro podání daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém k jeho získání došlo. Zákonodárce navrhuje zmírnění této poměrně přísné formální podmínky osvobození. Oznámení bude nadále povinné, Pokud ho však fyzická osoba neučiní, stále bude moci osvobození příjmu využít. Tato změna by měla být využitelná na prostředky získané již od 1. 1. 2023. V případě, že fyzická osoba nesplní povinnost podání oznámení, neztratí nárok na osvobození příjmu, ale bude jí uložena pokuta v nepeněžní formě.

Monika Lodrová
Senior Manager, Head of Personal Income Tax
Daňové poradenství pro fyzické osoby a vlastníky firem | Vysílání pracovníků
Monika působí v BDO na pozici Senior Manager a vedoucí oddělení daně z příjmů fyzických osob. Má více než 10 let zkušeností s poskytováním daňového poradenství.

Ve své praxi se zaměřuje zejména na oblast daně z příjmů fyzických osob, mezinárodního zdanění a sociálního zabezpečení z pohledu společností či individuálních fyzických osob. Nejčastěji se zabývá problematikou přeshraničního zaměstnávání, zaměstnaneckých benefitů vč. akciových a opčních programů či dopadům relokace osob.
Monika přednáší na odborných seminářích pro klienty, prostřednictvím nezávislých agentur či na vysokých školách. Také se věnuje psaní odborných článků v oblasti své expertízy.

Další zprávy z této kategorie