článek

Budoucnost digitalizace a automatizace firemních procesů

Ať už jsme majitelé firem nebo vedoucí zaměstnanci, tak všichni stále řešíme stejné věci - jak vydělat více peněz, jak si zjednodušit práci nebo jak najít smysl života. Na otázku, co je smyslem života, si musíme odpovědět každý sám.

Co nám brání v dosažení těch dalších cílů?

Během posledních 20 let jsem měl na starosti desítky projektů s cílem zefektivnit firemní procesy a uvolnit tak majitelům ruce pro delegování a strategické plánování, zaměstnancům dát lepší nástroje a tím zvýšit jejich produktivitu, lépe alokovat zdroje a tím uspořit anebo předběhnout konkurenci a vydělat více peněz díky inovativnímu přístupu.

Ať už se jednalo o nákup hotového řešení, nebo vývoj vlastního na míru, narážel jsem na následujících 7 problémů:

  1. nejasné zadání
  2. složité hledání expertů
  3. pomalá implementace
  4. komplikované integrace
  5. problematické předávání know-how
  6. nechuť uživatelů ke změně

…a stálo to bambilion.

 

Jak překonat tyto překážky?

Abychom překonali tyto překážky, není třeba hledat kouzelnou hůlku, ale lze využít low-code platformy. Tento přístup umožňuje programování a digitalizaci procesů s minimální účastí programátorů. Jednoduše řečeno, low-code platforma je jako automatizace a robotizace pro programátory. Stačí mít jednoho juniorního vývojáře, který si aplikaci poskládá jako lego, a během pár dní můžete nahradit excelovské tabulky, manuální přepisování dat a zdlouhavé hledání informací mezi stovkami emailů. Tímto způsobem lze většinu problémů zjednodušit a dosáhnout tak v práci efektivity.

 

Low-code a důsledky pro digitalizaci a tvorbu aplikací

Low-code platformy jsou skvělým řešením pro firmy, které potřebují rychle vytvořit a nasadit aplikace, aniž by musely investovat velké množství času a finančních prostředků. Tyto platformy umožňují vytvářet aplikace bez hlubokých znalostí programování. Používají jednoduché vizuální nástroje, aby mohli uživatelé vytvářet aplikace rychle a snadno.

Jedním z hlavních přínosů low-code platforem je to, že umožňují snadné vytváření prototypů a rychlé iterace. To znamená, že uživatelé mohou za pár hodin vytvořit základní verzi aplikace a následně ji postupně rozšiřovat a upravovat v závislosti na potřebách a zpětné vazbě uživatelů.

 

Dalším přínosem low-code platforem je, že umožňují snadné integrování s dalšími systémy a aplikacemi, jako jsou SAP nebo Pohoda. To znamená, že uživatelé mohou snadno připojit své aplikace k existujícím systémům a využít tak stávající infrastrukturu a data.

Jednoduchost a snadná použitelnost low-code platforem také znamená, že noví členové týmu je mohou rychle a snadno pochopit a přizpůsobit se aplikacím. To znamená, že firmy mohou rychle reagovat na změny a mohou rychle nasadit nové aplikace a funkce.

Celkově lze říci, že low-code platformy představují inovativní řešení pro firmy, které potřebují rychle a efektivně vytvořit a nasadit aplikace. Tyto platformy umožňují snadné vytváření prototypů, rychlé iterace, integraci s existujícími systémy a jednoduchost použití, což přispívá k celkovému zlepšení fungování firmy.

 

Funguje to v praxi?

V Národní divadle schvalovali vyřazování majetku na papíru, se kterým museli oběhnout spoustu lidí, a to jim zabralo spoustu času a nervů. Díky aplikaci, jejíž vývoj pomocí low-code zabral 30 hodin, to teď zvládnou za pár minut.  V současné době používají i další takto vytvořené aplikace počínaje evidencí majetku, směrnic, zaměstnanců až po správu budov a revizí.

Firma ABB byla schopna nahradit během dvou týdnů zastaralou aplikaci na schvalování nabídek a smluv s komplexní logikou a tím zlepšit fungování jejich obchodního týmu. Díky integraci na SAP mají stále jeden centrální zdroj pravdy.

Firma Wadimex, která zajišťuje komplexní správu budov a technických služeb, byla schopna nahradit několik aplikací, které pokrývaly jednotlivé procesy jako obchod, plánování, sklady, půjčovna a zaměstnanci za jeden systém, ve kterém mají všechny informace na jednom místě a kde se můžou domluvit například na tom, jaké pivo budou mít na další firemní akci.

Síť školek Elánek má díky low-code kompletní ERP systém jim na míru, kde evidují více než tisíc dětí, stovku zaměstnanců a provoz několika poboček, od nákupu až po revize.

 

Komu může pomoci low-code platforma?

  • Vám, pokud hledáte náhradu za vaše staré CRM, které už nevyhovuje vyšim potřebám nebo přestane být brzo podporováno, a nechcete jenom posouvat leady z jednoho sloupečku do druhého, ale potřebujete pokrýt i návazné procesy a mít systém vám na míru.
  • Vám, pokud nestíháte s výrobou, plánováním a potřebujete mít lepší přehled pro efektivnější fungovaní a zároveň nechcete nasazovat drahé ERP systémy, protože využijete jenom jejich část a nechcete jim přizpůsobovat vaši firmu.
  • Vám, pokud už vás nebaví udržovat a integrovat různé systémy a chcete zaměstnancům nabídnou jednoduché a efektivní nástroje pro jejich práci. Ať už se jedná o schvalování nákupu, dovolených nebo evidence osobních úkolů a navázaných odměn.
  • Vám, pokud potřebujete inteligentně řízený skladový systém, který vám pomůže nejenom najít, kde co máte, ale také s výrobou a expedicí.
  • Anebo vám, kteří se chtějí naučit programovat a nemají čas se učit klasické programování

Další zprávy z této kategorie