studie

Digitální pomocníci nejen pro controllery VII.

Milí čtenáři, posíláme vám poslední část přehledu nástrojů, které vám pomůžou se zorientovat ve světě digitální produktivity v roce 2021 od Jiřího Benedikta.

Mobil, smysl a příroda

Filip Molčan je inovátor a propagátor smysluplného podnikání, který řídí své firmy z roubenky v Českém Švýcarsku. Často mluví o vědomém používání digitálních technologií tak, aby skutečně pomáhaly žít lepší život. 

Filip vydává newsletter Z lesa, kde si přečtete „pouze pozitivní zprávy z našich i zahraničních lesů a hájů, sem tam něco o digitálním minimalismu a jak žít v dnešní době s technologiemi, kam a jak cestovat, o chození po lesích´a horách, občas nějaké inovace a business. Žádná politika. Žádná černá kronika. Více o přírodě než o lidech.“

V jednom z posledních dílů mluví o rovnováze při využívání technologií. V rámci tématu sdílel snímek obrazovky svého mobilu:

„Mám v telefonu pouze tolik aplikací, kolik mi dovolí jedna obrazovka, bez složek a dalších podfuků.“

Přihlaste se k odběru na adrese filipmolcan.com/zlesa nebo prostřednictvím QR kódu:

 

CAFIN se zajímá - ANKETA

V krátké anketě jsme se zajímali o to, k čemu a jaké využíváte aplikace ve vašich mobilních i desktopových aplikacích. Nasbírali jsem celkem 38 odpovědí, z nichž bylo 10 od žen a 28 od mužů. Většina respondentů byla ve věkové skupině 30–50 let. 26 osob zastupovalo manažerské pozice a 12 osob pozice nemanažerské.

Polovina zodpovídajících používá zařízení s operačním systémem Android, téměř jedna třetina (32 %) pak využívá systém iOS od americké společnosti Apple. V odpovědi „Jiný“ se téměř bez výjimky ukrýval OS Windows (16 % ).

Řízení projektů

Ukládání a sdílení dokumentů Více jak polovina odpovědí na otázku, zda používáte nějakou aplikaci na řízení projektů, byla záporná (57 %). Ti, co odpověděli kladně (43 %), nejčastěji využívají Google Drive
(25 %) a Microsoft Project (25 %). Oblíbená je také aplikace Trello (18 %). Není zřejmě žádným překvapením, že pro ukládání a sdílení dokumentů většina odpovídajících využívá OneDrive (70 %), druhou příčku zastává Google Disk (53 %) a přesná třetina používá Dropbox (33 %). Žádnou aplikaci pro tuto potřebu nevyužívají pouze 2 respondenti.

Komunikace

V posledním roce díky zvýšenému přesunu lidí na homeoffi ce významně vzrostla nutnost využívat aplikace pro komunikaci v rámci týmu. Zde opět vede nástroj od společnosti Microsoft – MS Teams (78 %). Možná vás to překvapí, ale celých 40 % respondentů stále využívá pro svoji fi remní komunikaci email. Populární v rámci týmů je také WhatsApp (27 %) a Skype (24 %). Aplikace MS Teams vévodí také mezi online meetingovými nástroji (84 %). Druhou příčku obsadil ZOOM (30 %), třetí pak Google Meet (27 %).

Úkoly

Abychom nezapomínali na úkoly, které je třeba splnit, a zároveň je neměli jen na papíře, používáme nejčastěji OneNote (46 %), či Evernote (21 %) a ToDoList (21 %).

Nejoblíbenější aplikace

A bez jakých aplikací si naši respondenti nemohou představit svůj život?

Naprostá většina se nechce ztrácet a potřebuje vždy najít tu správnou cestu – neobejde se tedy bez map a navigace (81 %). Většina chce mít také neustále pod kontrolou své úspory, nevzdali by se tedy aplikace bankovnictví (76 %). Být stále v kontaktu chce prostřednictvím komunikačních aplikací 68 % respondentů a nadpoloviční většina chce být také stále v obraze – zpravodajství 54 %. 46 % odpovídajících také sleduje předpověď počasí.

Pozitivním výsledkem průzkumu je, že 57 % respondentů využívá svůj chytrý telefon i ke vzdělávání, zde by však výsledkům bezesporu slušelo i vyšší číslo.

A jaké aplikace vyhrály pomyslnou soutěž TOP 5 aplikací? Jsou to: WhatsApp, Outlook, Mapy.cz, Waze a Todoist.

Všem zúčastněným moc děkujeme za odpovědi.

Michaela Pokorná

CAFIN

 

Autorem této přílohy je Jiří Benedikt, lektor digitálních a inovačních dovedností. Mezi jeho klienty patří velké i malé společnosti, kterým pomáhá formou týmových školení (online i prezenčně), konzultací a jako externí člen inovačních týmů.

„Učím lidi ve fi rmách vést inovační projekty, chytře používat technologie a pomáhám jim tak uspět v digitální době.”

Témata fiRemních školení:

  • Týmová a osobní produktivita
  • Microsoft Excel
  • Design thinking
  • Lean Six Sigma

Pokud potřebujete probrat cokoli k týmové produktivitě nebo školení vašeho týmu, kontaktujte přímo lektora:

Jiří Benedikt
Inovátor, lektor
Design thinking, Lean Six
Sigma, Digi dovednosti
www.jiribenedikt.com, jiri@jiribenedikt.com, +420 777 253 754

Další zprávy z této kategorie

  • IFRS standardy v českých firmáchPracovní skupina IFRS platforma přináší výsledky svého výzkumu. Pod záštitou České asociace pro finanční řízení (CAFIN) vznikl unikátní projekt, jeho...
  • Zaostřeno na... Finanční manažerAnalýza finančních pozic byla realizovaná mezi příznivci České asociace pro finanční řízení v rámci portálu Linked In.  Data byla zpracována s ohledem...
  • Zaostřeno na... Finanční ředitel Analýza finančních pozic byla realizovaná mezi příznivci České asociace pro finanční řízení v rámci portálu Linked In.  Data byla zpracována s ohledem...
  • Zaostřeno na... controlleraAnalýza finančních pozic byla realizovaná mezi příznivci České asociace pro finanční řízení v rámci portálu Linked In.  Data byla zpracována s ohledem...
  • Zaostřeno na... vedoucí controllinguAnalýza finančních pozic byla realizovaná mezi příznivci České asociace pro finanční řízení v rámci portálu Linked In.  Data byla zpracována s ohledem...