studie

Digitální pomocníci nejen pro controllery IV.

Milí čtenáři, pokračujeme dále v přehledu nástrojů, které vám pomůžou se zorientovat ve světě digitální produktivity v roce 2021.

Digitální aplikace, ale i tužka a papír

Pavla Žížalová je Digital & Agile Project manager v pojišťovací společnosti RENOMIA a. s., kde je klíčovým prvkem digitální transformace. Pro svou produktivitu spoléhá na nástroje týmové produktivity, ale i na tužku a papír, zdravý spánek a pravidelný odpočinek.

Jaká aplikace vás v poslední době nadchla?

Sleep schedule, nastavení času, kdy se automaticky telefon přepne do režimu bez notifikací, protože dobrý a dostatečný spánek je základ. V telefonu čtu knihy, takže mi nefunguje pomůcka nechat telefon mimo ložnici, ale tohle se mi osvědčilo.

Jaké aplikace používáte ve vašem týmu?

Pracujeme s Microsoft aplikacemi. Balíček Office 365 (nyní se nazývá Microsoft 365, pozn. autora) a Teams mají spoustu velmi užitečných funkcí, které nám pomáhají – vše i v mobilu. A navíc se stále posouvají dopředu, takže jsme s nimi spokojeni.

Můžou vaši zákazníci přistupovat k vašim produktům pomocí mobilu?

Částečně ano – nabídky, které máme on-line, fungují i na mobilu. A od loňského podzimu máme pro naše
klienty i mobilní aplikaci Help+Assist, která jednoduše pomůže řidiči nezapomenout na klíčové věci, pokud se mu stane nějaká nehoda. A nyní už připravujeme její třetí vylepšení.

Co vám pomáhá dobře prioritizovat?

Stále je to hlavně tužka a papír, na který si (skoro) každý den napíšu klíčové priority, které potřebuji ten den vyřešit, někdy to kombinuji s Trello. Každodenní urgence to ale i tak někdy přepíšou.

Jak si udržujete psychické zdraví a odstup od technologií?

To, že se i v současné době snažím najít si každý den alespoň hodinu pro sebe a na relaxaci, což je pro mě hlavně jóga a běhání. Vypnout si všechny pracovní notifikace na víkend. Hrát si a tvořit se svým pětiletým synem. A být venku, v přírodě, ve městě, na horách.

Zvuk je železná košile

Při řízení nebo při cestě veřejnou dopravou můžete čas strávit produktivně, naučit se nové věci nebo se bavit. Stačí vám vaše uši. Audio v poslední době zažívá obrovský boom. Co poslouchat?

Audio knihy

Věděli jste, že přečíst typický román nebo knihu o businessu trvá v průměru 9–10 hodin? A kolik času strávíte dojížděním do práce? Pokud máte chuť číst, audioknihy vám umožní vyplnit hluchý čas na cestách.

V česku má největší nabídku knih Audiotéka (Audioteka.com), působí zde také Audiolibrix.
Knihy můžete také v audio podobě koupit třebana Martinus.cz.

Podcasty

Když se mě lidé ptají, co to je podcast, říkám, že to je takový Youtube bez obrazu. Jen v Česku jich existují stovky na různá témata od zpravodajství, přes rozhovory s hosty, business témata či zábavné
skeče.

Na rozdíl od Youtube ale podcasty nikdo nevlastní, a tak si můžete plnou nabídku (až na pár výjimek) poslechnout v kterékoli aplikaci dle vašeho výběru.

Kde poslouchat?

Pokud máte Spotify, nepotřebujete nic dalšího, všechny podcasty naleznete tam. Pokud ne, velmi dobře postačí základní aplikace Apple Podcasty nebo Google podcasty dle vašeho mobilu. Pro pokročilé uživatele můžu doporučit aplikace Overcast nebo mnou používané Castro, které mají pár chytrých funkcí navíc.

MůjRozhlas

Tato aplikace Českého rozhlasu obsahuje rozsáhlý katalog rozhlasových pořadů všech kanálů tohoto veřejnoprávního média. Velmi kvalitní je třeba tvorba pro děti a různé pohádky. Nevýhoda je, že kvůli autorským právům jsou některé pořady k dispozici vždy jen pár dní a pak zmizí.

Doporučený poslech pro controllery a finančníky

Mezi mé nejoblíbenější byznys knihy patří Proměna od bratří Dana a Chipa Heathů. Kniha je o řízení změny a je plná příběhů o tom, jak jednotlivec může udělat velkou změnu k lepšímu ve fi rmě i ve světě. Stejní autoři napsali také knihu Jak zaujmout hned napoprvé, která vám pomůže, aby vaše komunikace do firmy měla efekt a lidi si pamatovali, co říkáte. Jak prezentovat čísla učí Hans Rosling ve velmi populární knize Faktomluva. Všechny knihy zakoupíte třeba na Audioteka.com nebo Martinus.cz.

Co to je ClubHouse?

Možná jste zaslechli o fenoménu Clubhouse. Nová sociální síť, která před pár týdny zazářila jako supernova.

V čem spočívá?

Clubhouse je místo, kde spolu lidé probírají různá témata hlasovou konverzací. Je dostupná momentálně pouze pro iOS. Můžete se buď připojit k tématu některé ze zrovna probíhajících diskusí, nebo založit vlastní. Pokud se chcete zapojit do diskuse, stačí zvednout ruku a i vy můžete dostat slovo. A to je vše. V únoru 2021 se Clubhous během pár dní stal fenoménem, diskutovali zde zajímavé osobnosti snad o všem, ve světě vzbudil rozruch svou účastí v diskusi například Elon Musk nebo Mark Zuckerberg. Zdá se, že „pokec“ lidem v době pandemie chybí, a tak tuto síť hladoví uživatelé vzali útokem. Zdá se ale, že nadšení vydrželo jen chvíli a při psaní těchto řádků v březnu 2021 již zájem citelně opadl. Svou variantu hlasových místností představil nedávno také Twitter a Facebook. Lze nyní těžko předpovídat, jestli hlasová sociální síť byl jen krátký záblesk, nebo se tato forma komunikace stane obvyklým způsobem socializace a networkingu na dálku.

 

Autor

Jiří Benedikt
Inovátor, lektor
Design thinking, Lean Six
Sigma, Digi dovednosti
www.jiribenedikt.com

V srpnovém newsletteru CAFINu projdeme část "Můj externí mozek a Hlavní je nemyslet pořád na práci".

Další zprávy z této kategorie

  • IFRS standardy v českých firmáchPracovní skupina IFRS platforma přináší výsledky svého výzkumu. Pod záštitou České asociace pro finanční řízení (CAFIN) vznikl unikátní projekt, jeho...
  • Zaostřeno na... Finanční manažerAnalýza finančních pozic byla realizovaná mezi příznivci České asociace pro finanční řízení v rámci portálu Linked In.  Data byla zpracována s ohledem...
  • Zaostřeno na... Finanční ředitel Analýza finančních pozic byla realizovaná mezi příznivci České asociace pro finanční řízení v rámci portálu Linked In.  Data byla zpracována s ohledem...
  • Zaostřeno na... controlleraAnalýza finančních pozic byla realizovaná mezi příznivci České asociace pro finanční řízení v rámci portálu Linked In.  Data byla zpracována s ohledem...
  • Zaostřeno na... vedoucí controllinguAnalýza finančních pozic byla realizovaná mezi příznivci České asociace pro finanční řízení v rámci portálu Linked In.  Data byla zpracována s ohledem...