zajímavost

Pražská burza rostla. Hlavním tahounem zůstává ČEZ, velký pád zaznamenal e-shop Pilulka

Uvolněná politika centrálních bank přispěla k výraznému nadhodnocení předních amerických indexů. Část investorů se proto raději rozhodla vyhledávat příležitosti na tuzemském parketu. Aktuální vývoj indexu PX nabízí automaticky aktualizovaná infografika. Každý obchodní den po jeho skončení shrnuje roboticky generovaná zpráva.

Pražská burza posílila. Index PX stoupl o 0,87 procenta na 1388,55 bodu. Hlavním tahounem růstu byly akcie energetické firmy ČEZ, s nimiž se obchodovalo v největším objemu ze všech emisí burzy.

Cenné papíry ČEZ dosáhly nejvýraznějšího posílení z hlavních emisí, když zdražily o 2,40 procenta na 1023 korun. Zároveň se podílely na naprosté většině dnešního objemu transakcí na pražské burze. „Se zobchodovaným objemem přes 600 milionů korun akcie ČEZ tvořily více než 70 procent dnešní celkového obchodní aktivity na pražské burze,“ sdělil makléř společnosti Wood & Company Vladimír Vávra. Z nejobchodovanějších emisí zpevnily také třeba akcie Komerční banky, které si připsaly 0,89 procenta na 740,50 koruny.

Naopak největší propad postihl cenné papíry lékárenského řetězce Pilulka, které zlevnily o 3,76 procenta na 640 korun, což je jejich nejnižší cena od konce loňského roku. V červených číslech skončily například i cenné papíry tabákové společnosti Philip Morris ČR, které odepsaly 0,69 procenta na 17 320 korun.

 

Zdroj: E15

Další zprávy z této kategorie