zajímavost

Mají ekonomiky to nejhorší za sebou?

Ekonomiky sčítají ztráty.

Světová ekonomika se stále sbírá z šoku způsobeného pandemií koronaviru. Podle posledních dat a analýz propady nabírají obrovských rozměrů. Prognózy ale očekávají i poměrně slibné scénáře, i když je ale jasné, že na předkrizovou úroveň se ekonomiky vrátí až za mnoho měsíců či let.

Světová ekonomika se propadá kvůli důsledkům pandemie koronaviru do největší krize za posledních několik desetiletí. Čerstvá data ukazují, že zvláště v některých zemích bude propad velmi výrazný.

Po jedenácti letech se tak do recese propadla i britská ekonomika (zaznamenala tedy dva po sobě jdoucí kvartály ekonomického poklesu). Británie „zápasí s něčím, co je bezprecedentní,“ řekl podle BBC tamější ministr financí Rishi Sunak. „Už jsem řekl, že těžké časy jsou před námi a dnešní čísla potvrzují, že těžké časy jsou tady,“ uvedl také podle deníku The Guardian. Velká Británie patří v Evropě k zemím, které byly pandemií zasaženy nejvíce. Drastická vynucená opatření tam tak trvala o poznání déle. Pochopitelně poklesla spotřeba domácností i výkonnost průmyslu. Za poslední čtvrtletí ostrovní ekonomika poklesla o více než 20 procent HDP. 

Zdroj: Investujeme.cz

Další zprávy z této kategorie