Historie fast foodu
20.12.2021Z amerických plantáží až na sovětský trh
Celé odvětví přes půl století bourá jednu konvenci za druhou – je první pracovní zkušeností několika generací mladých lidí, první vlaštovkou kapitalismu v postsovětských republikách a asi posledním místem, kde se pravidelně potkávají zákazníci všech společenských vrstev. Co je americká gastronomie? Evropan spolehlivě odpoví, že dvoupatrový burger a hranolky s kečupem. To je však stereotypní představa, která je relevantní pouze pro posledních asi pět desetiletí. Kolébkou amerického kulinářství je americký Jih – tradičně zemědělská oblast s dostatkem nejen slunce, ale také černošských otroků, kteří si s sebou ze své domoviny přivezli i své stravovací návyky a recepty. Ještě před občanskou válkou se tak právě Jih stal centrem něčeho, co bychom dnes nazvali fusion francouzské, španělské a východoafrické gastronomie. Skvělým příkladem jsou gumbo a jambalaya, které jsou de facto tradičními africkými pokrmy adaptovanými na otrokářský stůl. Dnes představují základní kámen cajunské a kreolské kuchyně a může se po nich utlouct každý návštěvník New Orleans. Ovšem tím nejlepším příkladem je hlavně, zejména a především smažené kuře.
Zdroj: Penize.cz