zajímavost

Češi a platby v hotovosti

Češi mají platební karty rádi a nebrání se ani inovativním způsobům plateb.

Stále větší počet lidí provádí své nákupy přes internetové platební brány. Neznamená to však, že hotovost mizí z českých peněženek, spíše právě naopak. Vyplývá to z dat České bankovní asociace. Bezhotovostní platba se stala v českém prostředí běžnou záležitostí.

Podle průzkumu ČBA platí pouze hotovostí nebo převodem z účtu jen 15 procent Čechů. Osm z deseti dotázaných podle šetření používá debetní kartu. Elektronickým platbám nahrává i vysoké pokrytí českých obchodů platebními terminály. V poslední době se ale rozmáhá řada inovací, které mají vliv i na placení. Mnohé z nich placení výrazně zjednodušují.

Důkazem, že o tento segment aplikací a služeb je zájem, je i fakt, že na tomto poli soupeří i globální technologičtí hráči. „Mobilem, případně chytrými hodinkami, čipem a podobně lze platit kdekoli, kde mají bezkontaktní terminál. Ten je v ČR na rozdíl od jiných zemí již obvyklou záležitostí. Abyste mohli platit třeba právě tím mobilem, je potřeba si vaši bankovní kartu nahrát do speciální aplikace, kterou podporuje vaše banka a samozřejmě váš telefon. Nejčastěji to bývá Google Pay či Apple Pay, které podporuje už většina českých bank. Některé banky dokonce vyvinuly svou vlastní aplikaci,“ uvedl poradce ČBA pro platební styk a kyberbezpečnost Tomáš Hládek.

Další zprávy z této kategorie