rozhovor

Dnes odpovídá...
Začátky controllingu v Česku aneb Jak to bylo… Ing. Jiří Stejskal

Nebudeme upírat zásluhy panu Baťovi: měl důmyslný systém řízení a organizace práce, který fungoval naprosto skvěle a rozhodně by v porovnání s controllingem tak, jak ho známe dnes, v některých částech více než obstál. Já sama se někdy neubráním tomu, přirovnat controlling ke zdravému selskému rozumu. 

Když se ale podíváme na obecnou controllingovou osvětu, troufám si říci, že prvními subjekty, které se zasloužily o rozmach controllingu v České republice, byly v rámci akademické sféry Vysoká škola ekonomická a v rámci podnikatelských subjektů pak Controller Institut. Ponořme se do let 1994–1995. Dovolila jsem se optat lidí, kteří stáli v těchto prvopočátcích controllingu v Česku, na jejich vzpomínky.

Dnes Vám přinášíme rozhovor s panem Ing. Jiřím Stejskalem, který akutálně působí na pozici Country Finance Manager Czech and Slovak Republic ve společnosti Castrol Lubricants.

 

Jak vzpomínáte na začátky controllingu v porevolučních letech tady v České republice?

Začátky controllingu nebyly jednoduché již jen pro to, že po sametové revoluci probíhaly velké diskuse, zda používat původní anglická slova jako management, marketing nebo je překládat do češtiny.

Do doby než přišel Controller institut se téma controllingu příliš nediskutovalo, spíše jenom finanční řízení. První semináře controller institutu tedy byly velmi bouřlivé diskusi , zda jde o pouhé plánovaná, které má jenom módní název, nebo zda jde skutečně o něco nového. Postupně se diskuse již posunovali více z roviny zda controlling ano či ne do odbornější roviny, co by měl controlling dělat a co by neměl. Dnes asi nenajdeme firmu, kde by controlling nebyl, takže i praxe ukázala, že přes těžce vybojované začátky je dnes controlling vnímán jako přidaná hodnota pro řízení.

 

Co Vás na tomto konceptu zaujalo?

Nejvíce mne zaujal koncept, který byl jednak stabilní, což obsahovalo i původní plánování, ale současně dostatečně flexibilní, aby reagovalo a na rychlý vývoj v ekonomice, obzvláště v době neočekávaných krizí. Controlling také mnohem více byl otevřený vůči moderním nástrojům v podobě plánování v excelu a ERP (možnost více verze plánů, alokace nákladů v nákladových střediscích apod.). A asi poslední aspekt, který byl tehdy docela v zárodku a dnes je viditelný, kdy finance se začaly vynořovat z pozadí řízení firmy do popředí, začaly komunikovat se zákazníky a propojovat trh s čísly.

 

Jak vidíte controlling a jeho rozvoj dnes?

Controlling již má dnes svoji víceméně ustálenou podobu. Prošel i více módními vlnami v řízení firmy takže občas začalo být nejasné co je controlling. Každé oddělení mělo nějaký controlling – HR controlling, marketing controlling.

Mám pocit, že zde je opět návrat ke kořenům – existuje set základních dovedností, kdy controller musí znát základní  nástroje finančního řízení a managementu a poté vždy získat know how pro core business té dané společnosti  - banka, výroba.

Controller institut reagoval již zcela od začátku tím, že vytvořil vzdělávací cyklus pro  „core controlling“ vytvořil. Upravoval podle potřeby délku rozsah jednotlivých stavebních kamenů podle toho, co bylo požadované od firem.  Asi bych popřál controllingu, aby si nadále zachoval jak svoji jasně profilovanou podstatu k řízení firmy, tak jeho přínos neustále přinášet něco nového a reagovat na dnešní neustále se měnící svět. Asi jeho ducha přirovnal co v ekonomické teorii nazval J. A.  Schumpeter „kreativní destrukce“, která  spočívá v tom, že nic není statické a lepší je překážkou dobrého.  

 

Děkuji za rozhovor.

Olga Cechlová

Řídící výbor CAFIN

Další zprávy z této kategorie