rozhovor

Dnes odpovídá...
Michal Kaštovský (Sophia Solutions, s.r.o.)

Od počátku existence CAFIN je VIP členem firma Sophia Solutions, s.r.o., kterou zastupuje pan Michal Kaštovský. Ten je díky svým zkušenostem z oblasti financí a controllingu včetně manažerských pozic a zároveň současnou konzultační činnosti v oblasti Koncepcí modernizace plánování, projektového řízení implementačních projektů pro controlling (MIS) včetně implementacím moderních plánovacích a reportingových nástrojů předurčen k ativnímu zapojení se do aktivit CAFIN. 

Michal Kaštovský  (Sophia Solutions, s.r.o.)

Co  podle Vás  znamená být dobrým vedoucím controllingu? 

Premis pro cílový stav „býti dobrým vedoucím controllingu“ je více. Hlavním základem je bezpochyby odborná znalost metodik a postupů analýzy, reportingu odchylek, způsobů alokací, samotného analytického a reportingového procesu v dané společnosti,  a podobně. Samozřejmostí je velmi dobrá znalost „businessu“ vlastní společnosti a způsobu jejího interního fungování. Jako další důležitou premisu vidím manažerské dovednosti. Cotnrolling je oblast, kde zátěž pracovníků je jeden z problémových aspektů asi v každé společnosti. V poslední době získává na důležitosti celkový přehled o funkcionalitách a vlastnostech moderních plánovacích, analytických a reportingových aplikací, které postupně v klíčových úlohách více nebo méně nahrazují MS Excel.  

Co jste se z toho, co je důležité pro výkon Vaší profese, nenaučil při studiu, ale osvojil jste si to až praxí?

Studium je dobrým úvodem do teorie. Ale i tu je potřeba průběžně doplňovat během praxe. Co se, dle mého názoru, nelze naučit „ve škole“, jsou manažerské dovednosti a zkušenosti. Základem pro dobré kvality každého manažera je určitá „životní“ praxe a nadhled. Prostě něco v tom složitém životě prožít, projít krizemi i užít si úspěch. Takto zocelený jedinec má dobrý předpoklad býti dobrým manažerem obecně. Ze své vlastní zkušenosti vím, že nejlepší manažerskou školou je zpětná vazba. Hodnotit sama sebe je velmi ošemetné…

Co hodnotíte jako svůj dosavadní největší úspěch? Na co jste nejvíce pyšný?

Myslím, že za největší úspěch mohu označit zásadní restrukturalizaci velkého manažerského informačního systému ve velké telekomunikační společnosti. Uplatnil jsem asi všechny premisy úspěšného managementu v oblasti controllingu, a k tomu dovednosti projektového manažera a určitou znalost zvoleného nástroje. Nyní u mne v hodnocení osobního úspěchu vedou úspěšné projekty implementací moderních plánovacích a reportingových nástrojů ve velkých společnostech v ČR.

Máte (třeba nejen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tuto osoba?

Vzorů mám asi více. Je to dáno komplexností manažerské práce v oblasti controllingu a manažerských informačních systémů a systémů pro podporu plánování a modelování. Jmenovat jednu osobu proto nedokážu.

Má Vaše profese nějaký vliv také na Váš soukromý život - projevuje se u Vás něco jako profesionální deformace?

Myslím si, že každá profese má nějaký vliv na soukromý život. Někdy bohužel, někdy bohu dík. K těm negativním patří velké pracovní vytížení a problematické plánování soukromých aktivit. Říká se, že čert a top management nikdy nespí. Probudit se mohou kdykoli a nikdy dopředu nevíte, jakou nestandardní informační podporu budou potřebovat a kdy. Respektive kdy je jasné: ihned…  Pozitivní dopady pociťuji také. Je to schopnost věci dopředu promýšlet a do určité míry plánovat. Také schopnost pružně formulovat alternativy se mi mnohokráte v současném životě vyplatila. Myslím, že tyto dovednosti a profesionální deformace se ve světě dostupných hypoték, různých forem spotřebitelských úvěrů a turbulencí na finančních trzích velmi hodí. 

Na které akce asociace CAFIN, kterých jste se zúčastnil, rád vzpomínáte a proč?

Určitě k nim patří vánoční akce a CAFIN DAY. Jde o příjemný mix příjemných událostí a odborných okének se zajímavými lidmi. 

Kterých plánovaných akcí asociace CAFIN byste se rád zúčastnil a proč?

Ty výše uvedené…Rovněž plánuji účast na seminářích.

Jedním z předmětů zájmu asociace CAFIN je sledování kariérních cest v oblasti financí? Jaké byla Vaše dosavadní kariérní cesta? Jaké momenty zpětně hodnotíte jako klíčové?

Má dosavadní kariérní cesta je poměrně dlouhá. V zásadě jsem prošel třemi klíčovými oblastmi: finančním a kapitálových trhem, controllingem v telekomunikacích a consultingem v oblasti podpory moderního plánování a reportingu. Klíčových momentů jsem zaznamenal více. Obecně lze říci, že mezi klíčové momenty patří průběžné získávání odborných znalostí, manažerských zkušeností, dovedností z řízení projektů, znalost funkcionalit moderních plánovacích a reportingových nástrojů, dovednosti z re-desingu procesů. S tímto mixem klíčových momentů se setkávám průběžně asi na všech pozicích ve všech oblastech, kterými jsem měl možnost ve své dosavadní praxi projít. 

 

Děkuji za rozhovor, Michale.

Za CAFIN

Lenka Kovaříková

 

Další zprávy z této kategorie