rozhovor

Dnes odpovídá...
Zbyňek Špirit

Nenechala jsem si ujít možnost vyzpovídat pana Ing. Zbyňka Špirita, controllera ve společnosti GZ Media, a.s., který se v říjnu loňského roku stal členem naší asociace. Jaká byla jeho kariérní cesta a mnoho dlašího se dozvíte z našeho rozhovoru.

Co podle Vás znamená být dobrým controllerem?

Schopnost racionálním uvažováním dojít ke správnému a efektivnímu řešení, které ušetří podniku finanční prostředky. Controllerem a dobrým pracovníkem pro mě není ten, který pracuje pouze podle dříve nastavených postupů. Na práci controllera obecně obdivuju komplexnost této pozice, těžší úkol je taková mravenčí práce, při které přijdete do kontaktu s téměř každým střediskem.

Co jste se z toho, co je důležité pro výkon Vaší profese, nenaučil při studiu, ale osvojil jste si to až praxí?

Naučil jsem se být všestrannější. Za cenovým ohodnocením produktů, účetnictvím či finančním plánem se skrývá obrovské množství nefinančních věcí. Teprve pohled do samotné výroby našeho produktu mi dal pocit, že zde něco nového vzniká, a to člověku dodá elán do další práce. Především praxí pak získávám dovednost vzájemné komunikace a hledání rozumného kompromisu.

Co hodnotíte jako svůj dosavadní největší úspěch? Na co jste nejvíce hrdý?

Po dokončení vysoké školy jsem hned nastoupil do naší firmy, kde mám pocit, že svým chováním můžu ovlivnit některé důležité procesy. Jsem hrdý na to, že mě lidé v naší firmě znají a respektují.

Máte (třeba nejen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tuto osobu?

Nemám za vzor konkrétně jednu osobu, která by mě nějakým zásadním způsobem motivovala. Všeobecně mě dopředu po profesní a lidské stránce posouvají příjemní, úspěšní a mladí lidé, kteří mě učili na vysoké škole, vedli mi diplomovou práci a teď aktuálně někteří ve firmě. Proč především mladí? Protože u nich vidím, kde bych měl být v dohledné době a jak se chovat k ostatním.

Má Vaše profese nějaký vliv také na Váš soukromý život - projevuje se u Vás něco jako profesionální deformace?

Hned po nástupu do zaměstnání se snažím jasně oddělovat profesní a soukromý život. Tím však zcela nevylučuji, že mi v hlavě nenaskakuje kalkulačka a jedu tak trochu na automat. Evidence výdajů a příjmů domácnosti je tak téměř na denním pořádku. Když k tomu připočtu neustálé kalkulace zbytečných časových ztrát, má přítelkyně si začíná klepat na čelo.

Jedním z předmětů zájmu asociace CAFIN je sledování kariérních cest v oblasti financí. Jaké byla Vaše dosavadní kariérní cesta? Jaké momenty zpětně hodnotíte jako klíčové?

Zde budu velice stručný, protože jsem teprve na začátku své cesty. Za školy jsem pracoval na různých brigádách, na kterých jsem si uvědomil cenu peněz a pocítil schopnost být samostatný. O nějakém klíčovém momentě bych nemluvil, spíš se jedná o dlouhou cestu, na které každý krůček hraje významnou roli.

Co Vás vedlo k tomu připojit se do asociace CAFIN? Jaká máte očekávání?

Láká mě provázanost mezi vlastní prací ve firmě, skupinou lidí s podobnými zájmy, školením podporované touto asociací a také setkáními pořádané CAFINem. Člověk tak může získat tolik potřebný nadhled nad finančním řízením podniku.

Na které akce asociace CAFIN nebo Controller Institutu, kterých jste se zúčastnil, rád vzpomínáte a proč?

Jsem nováček a první zkušenost získám na školení pořádané Controller Institutem.

Kterých plánovaných akcí asociace CAFIN nebo Controller Institutu byste se rád zúčastnil a proč?

Aktuálně se chystám na školení o praktických příkladech pro controllery a to především z důvodu, že se pohybuji pouze v naší firmě. Chybí mi tak pohled do problematických oblastí v jiných firmách.

 -------------------------------------

Ing. Zbyněk Špirit

Zbyněk vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, Fakultu financí a účetnictví, obor Účetnictví a finanční řízení podniku. Od října 2010 pracuje pro výrobce optických nosičů a gramofonových desek, poskytovatel polygrafických a kompletačních služeb - společnost GZ Digital Media, a.s na pozici controllera, kde má na starosti přípravu pravidelných finančních reportů a konsolidaci za skupinu pro management společnosti. Zpracovává business výsledky pro obchodní oddělení, vytváří  a reviduje kalkulační  vzorce pro výrobní operace a produkty, ad-hoc analýzy projektových zakázek a jiných operativních záležitostí. Ve volném čase se věnuje sportu, kultuře, čtení, informatice, sleduje aktuální politické a ekonomické dění.

 

Další zprávy z této kategorie