rozhovor

Dnes odpovídá...
Radomír Mika (STOMIX)

Do rubriky "Představujeme nové členy" jsem před časem vyzpovídala pana Radomíra Miku - CFO ve společnosti STOMIX, která využívá v rámci CAFIN firemní členství.

Co podle Vás znamená být dobrým finančním ředitelem?

Na Vaši otázku neexistuje jednoduchá, universálně platná odpověď. Mimo jiné proto, že neexistuje jednoznačně ohraničená definice „dobrého finančního ředitele“. Na této pozici pracuji relativně krátkou dobu a sbírám své první zkušenosti. Pokud bych měl uvést alespoň některé aspekty práce úspěšného CFO, tak zcela jistě je to schopnost vytvořit plně funkční tandem se svým CEO, nebo např. umění správně posuzovat a vyhodnocovat rizika podnikových transakcí, případně porozumět řešení problémů v širších souvislostech než „jen“ čistě z pohledu finančního.

Co jste se z toho, co je důležité pro výkon Vaší profese, nenaučil při studiu, ale osvojil jste si to až praxí?

To by byl dlouhý seznam, a to i přesto, že jsem vystudoval VŠ se zaměřením na finance. Zcela jistě sem řadím profesní kvalifikaci FCCA a CIA, získanou během prvních let své praxe, dále pak manažerské dovednosti a schopnosti, např. efektivní řízení času, schopnost práce pod stresem, umění vést, motivovat a rozvíjet zaměstnance, projektové řízení, řízení rizik, procesní řízení a řízení změn, atd.

Co hodnotíte jako svůj dosavadní největší úspěch? Na co jste nejvíce pyšný?

Troufám si v tuto chvíli tvrdit již úspěšné etablování ve světě podnikových financí a controllingu, tedy mé působení na „druhé straně řeky“ po opuštění konzultantské praxe.

Máte (třeba nejen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tuto osobu?

Vzorů mám více a nesouvisí to jen s komplexností mé manažerské práce, ať už na předchozích nebo současné pracovní pozici. Snad to nebude na překážku, ale jmenovat jednu osobu nedovedu.

Má Vaše profese nějaký vliv také na Váš soukromý život - projevuje se u Vás něco jako profesionální deformace?

Na tuto otázku byste se měla spíše zeptat mé rodiny a přátel. Ale aby to nevypadalo, že se odpovědi vyhýbám. Přiznám se, že jsem v poslední době zaregistroval nadmíru „blízký“ vztah ke svému chytrému telefonu. Možná to znáte – takový ten pocit, že se bez něj neobejdete ani na krok. Jelikož však žádný stroj nepřelstí lidskou inteligenci, tak ale hned musím dodat, že jsem již na něj vyzrál.

Jedním z předmětů zájmu asociace CAFIN je sledování kariérních cest v oblasti financí? Jaké byla Vaše dosavadní kariérní cesta? Jaké momenty zpětně hodnotíte jako klíčové?

Po ukončení studia na VŠ jsem nastoupil do svého prvního zaměstnání na pozici asistenta auditora u mezinárodní společnosti. Zde jsem působil téměř 10 let, z toho posledních 5 let na manažerské pozici v oddělení auditu. Pak jsem se rozhodl změnit profesní dráhu, odejít z poradenské branže a věnovat se nadále podnikovým financím. To považuji za klíčové rozhodnutí. Na začátku roku 2011 jsem nastoupil na pozici junior controllera do nově vznikajícího oddělení controllingu společnosti STOMIX, spol. s r.o., kde působím doposud.

Na které akce asociace CAFIN nebo Controller Institutu, kterých jste se zúčastnil, na co rád vzpomínáte a proč?

Chystám na odborný seminář Výrobní controlling a také na konferenci CFO Outlook. Moc se těším a věřím, že to nezůstane jen u těchto akcí.

Kterých plánovaných akcí asociace CAFIN nebo Controller Institutu byste se rád zúčastnil a proč?

Určitě CAFIN DAY nebo Controllingové fórum, pokud to pracovní povinnosti dovolí.

 

Děkuji za rozhovor.

Lenka Kovaříková - CAFIN

Další zprávy z této kategorie