rozhovor

Dnes odpovídá...
Juraj Angelovič

Juraj je členem CAFIN již více než rok a my jsme svědky jeho kariérní cesty „v přímém přenosu“. Juraj letos na jaře vystoupil za CAFIN i na akci pro studenty nazvané „Start up finanční kariéry“, kde se se studenty vysokých škol s ekonomickým zaměřením podělil o své zkušenosti „Jak plynule přejít z VŠ do pracovního života a jak pracovat na pozici svých snů“.

Juraj Angelovič

Co podle Vás znamená být dobrým Junior Business Controllerem?

Podle mě jde o pochopení potřeb organizace, pro kterou pracuji, a to hlavně v podobě přípravy a prezentace takových informací, které poslouží k řešení otázek, jež si organizace klade. Za důležitý také považuji poznatek, že finance jsou podpůrná funkce, která má za úkol podporovat business v dosahování cílů a splnit všechny zákonné a informační povinnosti či potřeby organizace.

 

Co jste se z toho, co je důležité pro výkon Vaší profese, nenaučil při studiu, ale osvojil jste si to až praxí?

Za podstatný moment považuji orientaci na skutečně důležité otázky, které pracovně řeším. Není možné všechno dotáhnout k dokonalosti. Je potřeba se soustředit na nejdůležitější věci s vazbou na dosažení cílů organizace. Plus během studia se člověk těžko naučí sociálnímu fungování pracovního kolektivu a cestám, jak do něj zapadnout a být přínosem.

 

Co hodnotíte jako svůj dosavadní největší úspěch? Na co jste nejvíce hrdý?

Jako úspěch hodnotím to, že jsem přišel na to, co mě baví, kde jsou moje silné stránky, a že je rozvíjím. Při pohledu zpět také kladně hodnotím čas strávený v AIESEC nebo jiné aktivity, kterým se věnuji.

 

Máte (třeba nejen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tuto osobu?

Obecně si vážím lidi, kteří jsou úspěšní profesně a zároveň jsou i sociálně zdatní a dokáží se s každým bavit s respektem. Během studia na VŠE jsem poznal pana profesora Krále, kterého vnímám od začátku bez přehánění jako velkou osobnost. V tomto smyslu jsem také velmi rád za svojí šéfovou Anastasii, která je velmi dobrá v tom, co dělá, a zároveň s ní dokážeme komunikovat jako přátelé a smát se spolu.

 

Má Vaše profese nějaký vliv také na Váš soukromý život? Projevuje se u Vás něco jako profesionální deformace?

Profesionální deformací bych to nenazval, alespoň zatím ne. V soukromí mám celkem širší spektrum zájmů, kterým se věnuju a které nesouvisí s financemi či controllingem.

 

Jedním z předmětů zájmu asociace CAFIN je sledování kariérních cest v oblasti financí. Jaká byla Vaše dosavadní kariérní cesta? Jaké momenty zpětně hodnotíte jako klíčové?

Po vysoké škole jsem začal v auditu. Po tomto období jsem nakrátko zkusil oblast business inteligence. Za velmi podstatné považuji, jak jsem už naznačil, nalezení toho, co člověka baví a v čem se chce rozvíjet. Podle mě je opravdu podstatné zeptat se sám sebe, co mě baví, kam mě to posune za 5, 10, 15 let, čeho chci dosáhnout a podobně. Pak už jen zbývá si svou cestu vybrat a tvrdě na ní pracovat. Mě zatím finance a controlling v tomto ohledu naplňují.

 

Co Vás vedlo k tomu připojit se do asociace CAFIN? Jaká máte očekávání?

Na CAFIN jsem dostal doporučení během svého studia na VŠE v Praze od pana profesora Krále. Moje očekávání se naplnila ve smyslu spojení lidí, kteří se zajímají o finance a controlling a chtějí se v tom navzájem posouvat dál. Velmi podstatným faktorem jsou i příjemní lidé, kteří v asociaci vytvářejí výbornou atmosféru.

 

Na které akce asociace CAFIN nebo Controller Institutu, kterých jste se zúčastnil, rád vzpomínáte a proč?

Považuji se za fanouška akcí, které poskytují nejen odborné informace, ale mají za cíl i budování kolektivu. Z toho pohledu vysoce hodnotím Controllingové fórum, CAFIN day a také tedy vánoční večírek.

 

Kterých plánovaných akcí asociace CAFIN nebo Controller Institutu byste se rád zúčastnil a proč?

Zajímám se o cyklus Diplomovaný controller kvůli rozvoji v oblasti, která mě baví. Rovněž chci zachovat přízeň výše uvedeným akcím.

 

Ing. Juraj Angelovič

Magisterské studium na VŠE v Praze zakončil v únoru 2015. Již při studiu se stal Prezidentem AIESEC Praha. Na starosti měl vedení pobočky mezinárodní studentské organizace (100+ členů) a pochlubit se může realizací 270 stáží pro studenty a absolventy. V současné době je finančním analytikem ve společnosti Grohe ČR. Zkušenosti stihl také nabrat jako Asistent auditu v KPMG nebo Junior Konzultant ve firmě Profinit.

Další zprávy z této kategorie